Hlavní obsah

Obvinění kvůli Opencard zaměstnalo i Sněmovnu

Novinky, jas

Úterní obvinění rady hlavního města kvůli kauze Opencard mělo ve středu dohru ve Sněmovně. Místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka rozhořčilo, že se politici ODS a TOP 09 postavili za své kolegy. Zaorálek má obavy o nezávislost vyšetřování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Je normální, že policii seřvou," poukázal Zaorálek na vystoupení TOP 09 a vyjádření premiéra a šéfa ODS Petra Nečase. "Vy jste nastoupili, abyste ukázali, že si policie nebude vyskakovat," dodal.

Zaorálka překvapilo, že se premiér spokojil s ujištěním pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), který k dotčeným smlouvám s firmou Haggues nemá pochybnosti stran správnosti postupu magistrátu. Předsednictvo TOP 09 v této souvislosti uvedlo, že došlo ke kriminalizaci politického rozhodování. Za své kolegy se ve Sněmovně ve středu znovu postavil i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, který zopakoval přesvědčení o jejich nevině.

Ministr Kubice by se měl ohradit, tvrdí Tejc

Podle Zaorálka jde o podobný postup jako v případu obvinění poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové, kterou policie vyšetřuje v souvislosti s nákupem stíhaček gripen. Zaorálek se zaštiťoval tím, že v případě politiků ČSSD je vždy uplatňována presumpce viny. Navrhl proto zařazení nového bodu, aby se k věci vyjádřil ministr vnitra.

Na Zaorálka zareagoval ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), který mu připomněl, že řada komunálních politiků ČSSD je rovněž obviněna a na svých postech setrvávají.

Na Zaorálka navázal šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je podstatné, jaký signál politici vysílají k policii. Tejc by od ministra vnitra očekával, že se ohradí proti kritice policie.

Kalouskovy výroky berte s opatrností

Kalousek následně ČSSD připomněl představitelům jejich výroky na adresu policie po obvinění někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. To zpochybnil Zaorálek, který poslance vyzval, aby výroky Kalouska "brali s opatrností", protože prý mohou být nepřesné.

Debatu se pokusil ukončit ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který upozornil kolegy, že šermováním s konkrétními jmény poškozují všechny komunální politiky a důvěru veřejnosti v ně. "To prostředí jsme vytvořili my," připomněl Blažek, podle něhož se starostové nemají často šanci vyznat ve spleti zákonů. "Ve jménu transparentnosti učiníme demokracii nefunkční," varoval ministr.

Debatu po hodině uťal až šéf poslanců ODS Marek Benda, který zařazení návrhů směřující k diskusím o Opencard jménem klubů ODS a TOP 09 vetoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám