Hlavní obsah

Obviněného Kotrouše nemůžeme vyhodit, tvrdí magistrát

Praha

Šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš, který byl obviněn v souvislosti s údajným přijetím úplatku, zůstane i nadále zaměstnancem města. Pražský primátor Bohuslav Svoboda v úterý řekl, že magistrát nemá právní možnost, jak s ním rozvázat pracovní poměr. Kotrouš byl prozatím přeřazen na jinou pozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše

Článek

"Na základě jednání s vyšetřovateli jsme dospěli k názoru, že nemáme žádný právní podklad, aby s ním mohl být ukončen pracovní poměr," řekl Svoboda. Přeřazení na jinou pozici, tedy jinými slovy postavení mimo službu, je ale podle něj zatím dostatečné.

Kotrouše policie zatkla v pátek po poledni, a to chvíli po údajném převzetí úplatku. V neděli na Kotrouše soud uvalil vazbu kvůli obavě z možného ovlivňování svědků. V případě odsouzení mu hrozí pět až 12 let vězení. [celá zpráva]

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberrt Šlachta přišel v úterý Svobodu o případu osobně na magistrát informovat. Podrobnosti o schůzce ale nechtěl zveřejňovat. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták řekl, že policisté primátorovi předali základní informace o případu. Šlo prý o informace v omezeném rozsahu, protože Svoboda není účastníkem trestního řízení, a nemůže se proto seznamovat s obsahem spisu.

Šlachta v pondělí v České televizi řekl, že útvar prověřuje Kotroušovo jednání v několika zakázkách. Je podle něj možné, že padnou další obvinění. Detektivové ÚOOZ na případu pracovali několik měsíců. Na záležitost je upozornil člověk, jehož totožnost policie tají.

Město zakázky prověří

Svoboda již v pondělí nařídil, aby zakázky městské policie prověřili magistrátní kontroloři. V současné době podle něj městská policie žádnou velkou zakázku nevypisuje. Je podle něj ale důležité zkontrolovat i menší výběrová řízení.

Městské policii Kotrouš velel od roku 2002, pracuje u ní však ještě o deset let déle. Absolvoval policejní akademii, několik let byl ředitelem obvodu Praha 6, pak krátce náměstkem ředitele strážníků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze zatkli šéfa městské policie

Policie zadržela šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Je podezřelý z přijetí úplatku. Zákrok provedla zásahová jednotka. Informoval o tom server...

Výběr článků

Načítám