Hlavní obsah

Obstrukce se změnila ve frašku, poslankyně netušila, o čem chce hlasovat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak mohou vypadat obstrukce, nechtěně předvedla v úterý odpoledne Sněmovně poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Po dílčím hlasování o návrhu pořadu schůze zpochybnila jedno z předchozích hlasování. Nebyla však schopna určit, čeho se týkalo, což vyvolalo v řadách koaličních poslanců pobavení.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Vlasta Bohdalová se stranickými kolegy

Článek

Bohdalová chtěla zpochybnit hlasování číslo 85. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová byla připravena jí vyhovět, ale vzhledem k tomu, že se nejednalo o zpochybnění bezprostředně po aktu, požádala poslankyni, aby kolegům připomněla, čeho se hlasování týkalo.

To Bohdalová ani žádný z jejích kolegů nebyl schopen, ač je k tomu Němcová opakovaně vyzvala. Zatímco koaliční poslanci neskrývali své pobavení, poslanci ČSSD se v hloučcích radili, jak se k problému postavit.

Foto: Petr Horník, Právo

Pobavení členové vlády čekají, zda se dozví, čeho se námitka týká

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř vystoupil s požadavkem, ať se o námitce  klidně hlasuje, neboť rozdíl prý byl 18 hlasů ve prospěch koaliční většiny a jeden hlas na výsledku proto nemůže nic změnit.

Němcová ale trvala, že je třeba zjistit, kterého hlasování se námitka týká a nakonec jí nezbylo než vyhlásit pětiminutovou přestávku, aby to ze stenografického záznamu mohla zjistit.

"Nebylo to tajné hlasování?," dotazoval se z vládní lavice zmatených sociálních demokratů pobavený premiér Petr Nečas (ODS).

Pro úplnost se sluší dodat, že "zásadní" hlasování 85 se týkalo pevného zařazení dvou bodů souvisejících s penzijní reformou na úterní jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám