Hlavní obsah

Obstrukce nebo konstruktivní debata? Poslanci se přou o zdravotnictví

Právo, Novinky, ČTK, jim, jas, jov
Aktualizováno

Sněmovna v úterý pokračuje v jednání v rámci pravidelné schůze. Poté co se poslanci vypořádali se zákony, které jim vrátil Senát, vrátili se k přerušenému bodu, kterým je novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Opozice již minulý týden avizovala, že k tomu, aby zabránila schválení zdravotnických a důchodových změn, využije i obstrukce. V úterý plán nekonečných jednání potvrdila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Ještě než mohlo dojít k rozvinutí obstrukcí, odsouhlasili poslanci procedurální návrh Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové), aby Sněmovna mohla jednat a hlasovat i po půlnoci.

Navečer, po několikahodinové rozpravě, kde opozice tepala vládní záměry definovat standard a nadstandard ve zdravotní péči či navýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 Kč za den, došlo i na zpochybnění odpoledního usnesení o tom, že hlasovat a jednat se bude moci i za hluboké noci. Nakonec došlo k přerušení jednání pro jednání klubu KSČM.

Ačkoliv opoziční poslanci odmítali, že by jejich vystoupení měla charakter obstrukcí, koaliční zákonodárci byli jiného názoru. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka například navrhl, aby se jednání na 14 dní přerušilo, což však poslanci odmítli.

ČSSD: Zákon odmítáme a uděláme pro nepřijetí cokoliv

Sobotka ještě před začátkem jednání ohlásil, že jeho strana udělá vše pro to, aby zákon o zdravotnictví nebyl schválen. Sobotka připomněl, že podle ústavy má mít každý právo na srovnatelnou péči přístupnou všem. Podle něj však navrhované zákony rozdělí společnost a vyšší poplatky znemožní některým lidem se k péči vůbec dostat.

Naznačil tak, že v případě schválení novely by mohli zákon opět napadnout soc. dem. u Ústavního soudu. Do té doby hodlají využít všech dostupných prostředků, jak alespoň legislativní proces zbrzdit, využijí většiny v Senátu a práva na neomezené vyjadřování ve Sněmovně. K postupu ČSSD se přidají i poslanci KSČM.

Budeme jednat do noci, opáčila koalice

Naopak postup koalice, která avizovala, že na obstrukce odpoví tak, že nechá Sněmovnu jednat do noci, se Sobotkovi nezamlouval. „Nevím, proč by se mělo jednat v noci, může se přece jednat i na druhý den. Schůze je naplánována do pátku,“ řekl předseda ČSSD.

ČSSD avizovanou obstrukcí na jednání Sněmovny podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře dokazuje, že nemá zájem o reformách debatovat. „Je to klasický příklad obstrukčního jednání, který dokazuje, že sociální demokraté nemají ve skutečnosti zájem s vládní koalicí reformy diskutovat,“ řekl Tluchoř v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Poslanci ODS jsou podle Tluchoře připraveni projednat všechny body schůze dolní komory s vědomím, že rokování může pokračovat až do pozdních ranních hodin a také příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám