Hlavní obsah

Obrazy zadržené v Rakousku se vrátily domů

Právo, Peter Kováč, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie v Praze a Moravská galerie v Brně převzaly ve středu v noci zadržovaná umělecká díla od Rakouské galerie Belvedere ve Vídni. Šlo o obrazy Dvě ženy od Emila Filly a Tanečnice od Vincence Beneše a plastiku Objímající se od Otto Gutfreunda, které byly soudně zabaveny kvůli kauze arbitráže s firmou Diag Human.

Článek

Umělecká díla, jejichž tržní hodnota je zhruba 30 miliónů korun, byla ve Vídni na výstavě Dynamika o evropské meziválečné avantgardě, která skončila 29. května. Od té doby byla tato díla exekučně zajištěna a deponována v depozitáři vídeňského Belvederu až do konečného rozhodnutí rakouského soudu, který před několika dny exekuci na ně zrušil.

Benešovo i Gutfreudovo díla bude koncem týdne navráceno do sbírky kubismu v domě U Černé Matky Boží v Praze, Filla bude zítra po náležité aklimatizaci v Brně vybalen a umístěn do stálé expozice brněnské Moravské galerie.

Nedořešená arbitráž s firmou Diag Human, v níž jde o miliardy korun za údajně zmařený obchod s krevní plazmou, po celý rok omezila mezinárodní kulturní výměnu. Ředitelé všech velkých galerií a muzeí v Česku po událostech ve Vídni jen s velkým osobním rizikem půjčovali do zahraničí svoje exponáty na velké výstavy.

Navracení obrazů z Rakouska by mělo být signálem, že Diag Human ve své politice zabavování uměleckých děl z majetku ČR v zahraničí už nadále neuspěje. Podle tiskového mluvčího Ministerstva kultury ČR Stanislava Brunclíka je však zatím příliš brzy na to, aby ministr odvolal svoje doporučení adresované vedení českých a moravských muzeí a galerií, aby nezapůjčovaly umělecké díla v majetku státu do zahraničí na výstavy.

Podle Brunclíka nadále hrozí, že by se mohl někde jinde v zahraničí opakovat vídeňský případ.

Umělecká díla mají imunitu

Odvolací soud ve Vídni dospěl podle zástupců Diagu Human k názoru, že umělecká díla mají imunitu a jsou tedy z exekučního řízení, probíhajícího podle zvláštní mezinárodní úmluvy, vyňata.

„Ve sporu nicméně nikdy nešlo o dva obrazy a jednu plastiku celkem za dvacet čtyři miliónů korun. Z pohledu Diag Human jde o jedinou věc – o soudní potvrzení právní moci a vykonatelnosti více než desetimiliardové pohledávky, kterou uplatňuje proti ČR. A o tom se nyní v Rakousku rozhodovat bude – to i dnes potvrdil vídeňský odvolací soud,“ uvedl ve středu na svém blogu člen mezinárodního právního týmu Diag Human Jan Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám