Hlavní obsah

Obrana nechce vypovídat smlouvu o nákupu letounů CASA, byť problémy trvají

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo obrany zatím neuvažuje, že by vypovědělo smlouvu na nákup letounů CASA. Ty stále nemají vyhovující systém vlastní ochrany. Resort vyzval dodavatele, kterým je společnost Omnipol, aby záležitost vyřešil, uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

"Systém vykazuje stále v některých parametrech hodnoty neodpovídající specifikaci," oznámilo ministerstvo s tím, že Omnipolu i nadále nabíhají finanční sankce.

Nefunkční systém nemá vliv na provoz letounů, ty však nemohou létat do nebezpečných oblastí.

"O vypovězení smlouvy nyní ministerstvo obrany neuvažuje a považuje tento krok za krajní řešení. Nereálně se jeví i integrace systému vlastní ochrany od jiného dodavatele, kde by dosažení plné funkčnosti trvalo i několik let a výsledek podobné snahy je dopředu značně nejistý," uvedl Pejšek, podle něhož jedná s Omnipolem o řešení situace náměstek ministra Vlastimil Picek.

„V nejbližším možném termínu chci jednat o tom, jak situaci řešit. Armáda ČR potřebuje plně funkční a nasaditelné transportní letouny, musíme najít cestu, která nás k nim dovede,“ dodal Picek.

Reklama

Související články

Ochrana letounů CASA stále nefunguje

Ochranný systém letounů CASA, který by měl stroje chránit před útoky, stále nefunguje k plné spokojenosti armády. I když měl být systém dodán do konce...

Výběr článků

Načítám