Hlavní obsah

Obec Trokavec změnila otázku k referendu o základně

ROKYCANY

Obyvatelé obce Trokavec, která leží na okraji vojenského výcvikového prostoru Jince, mohou v sobotu 17. března jít k referendu o radarové základně USA. Právě Trokavec je nejblíž místu, kde chtějí USA základnu vybudovat. Otázku a datum schválili zastupitelé už dříve, v pondělí ji ale změnili.

Článek

Lidé tak nebudou moci říci, zda základnu chtějí či ne, přímo, jak zněl původní text otázky. U ministerstva vnitra s tím obec narazila, protože lidé mohou v místním referendu hlasovat jen o záležitostech samostrávy.

Obyvatelé tak nově budou odpovídat ano či ne na tvrzení: "Souhlasím s tím, aby zastupitelstvo obce Trokavec podniklo veškerá zákonná opatření k tomu, aby zamezilo výstavbě radarové základny Spojených států amerických na území vojenského újezdu Brdy."

Referendum bude probíhat během dne od osmi do osmnácti hodin.

Rusko pohrozilo raketami

Rusko v pondělí pohrozilo, že pokud budou v Česku a Polsku umístěny objekty amerického protiraketového systému, pak na ně ruská armáda může zaměřit své rakety. [celá zpráva]

Starosty obcí u vojenského újezdu to nijak nepřekvapilo. Právě obavy z toho, že by se radar stal pro místní obyvatele hrozbou kvůli možnému útoku teroristů i ruských zbraní, jsou jedním z nejčastějších argumentů odpůrců základny.

"Je jasné, že kdyby se něco stalo, prvním cílem by bylo vyřadit oči a uši, tedy radar u Trokavce," řekl starosta Jan Neoral. Lidé se podle něj zpočátku v první řadě obávali, že se budou muset kvůli základně vystěhovat z domovů, druhá nejsilnější obava byla právě z ozbrojeného útoku na radar.

Reklama

Související témata:

Související články

V Trokavci vyhlásili referendum o radaru USA

V obci Trokavec na Rokycansku vyhlásili místní referendum kvůli radarové základně. Obec totiž leží na hranici vojenského území Brdy, kde by podle prozatímních...

Výběr článků

Načítám