Hlavní obsah

Obce podaly žalobu na stát kvůli úložišti jaderného odpadu

– Klatovy
Právo, Jan Švábek

Sedm obcí z Klatovska v říjnu podalo žalobu na stát. Nelíbí se jim, že ministerstvo životního prostředí na jejich území zvažuje stavbu úložiště jaderného odpadu.

Foto: Václav Brom

O úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren Temelín (na snímku) a Dukovany se vede spor.

Článek

Březový potok na Klatovsku je jednou ze sedmi lokalit v republice, ve kterých může být ukládáno vyhořelé palivo z českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Stát žalují Chanovice, Horažďovice, Kvášňovice, Olšany, Pačejov, Maňovice a Velký Bor.

Žaloba proti verdiktu ministra

Místní se snahám státu dlouhodobě brání. Podepisovali petici, pořádali štafetový běh nebo pochody. Odpor vyvrcholil 23. října podáním žaloby, která míří proti rozhodnutí ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten v srpnu zamítl námitku obcí proti povolení geologických průzkumů, které mají pomoci vybrat nejvhodnější lokalitu.

„Žalobci shledávají rozhodnutí ministerstva životního prostředí za nezákonné a nepřezkoumatelné pro nedostatek důvodů. Zároveň mají za to, že rozhodnutí je zatíženo takovými vadami, které musí vést k jeho zrušení,“ řekl Právu starosta Petr Klásek (bezpp).

Státní podnik – Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) – podle nich podal žádost o stanovení průzkumného území nezákonně, ministr Brabec se námitkami žalobců zabýval jen částečně a kritika míří také na nedostatek podávaných informací ze strany státu.

Stát už vysvětluje

Ne všechny lokality jsou jednoznačně proti úložišti. Zaměstnanci SÚRAO už v pěti oblastech odprezentovali metody geologických prací. Jejich výsledkem má být zúžení počtu lokalit ze sedmi na čtyři. Samotné úložiště pak má začít fungovat v roce 2065. Za průzkumy obce dostávají finanční kompenzace. Stát mezi ně rozdělí přes 70 miliónů korun ročně.

„Projekty geologicko-průzkumných prací pro zbývající dvě lokality, Březový potok a Hrádek (kraj Vysočina – pozn. red.), jsou v přípravě a prezentace metod proběhnou do konce roku 2015 nebo na začátku roku 2016,“ říká Ivana Škvorová z oddělení komunikace SÚRAO.

Dalšími zvažovanými lokalitami jsou Čertovka (Plzeňský a Ústecký kraj), Magdaléna, Čihadlo (obě Jihočeský kraj), Horka (Kraj Vysočina) a Kraví hora (Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj).

Anketa

Vadilo by vám úložiště jaderného odpadu na území vaší obce?
Ano, ať je vybudují někde daleko od lidí
44,6 %
Ne, někde se odpad skladovat musí
54,7 %
To by se teprve vidělo
0,7 %
Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám