Hlavní obsah

Obce na Chlumecku také chtějí za radar peníze

Právo, Ludmila Žlábková
CHLUMEC NAD CIDLINOU

Vedení dvanácti obcí z okolí Chlumce nad Cidlinou, včetně Chlumce samotného, se koncem minulého týdne obrátilo dopisem na ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Žádají vládu o dodatečné finanční kompenzace za umístění a zprovoznění vojenského radaru umístěného v katastru obce Nepolisy na Královéhradecku.

Článek

Starosty k tomuto kroku vyprovokoval vládní slib finanční podpory obcím v Brdech, kde by měl být umístěn americký radar.

„V našem sousedství pracuje prokazatelně vojenské zařízení, ale na rozdíl od radaru v Brdech se nás nikdo na nic neptal. Natož aby nám byla přítomnost vojenského zařízení kompenzována. Pokud by byla válka, bude prvním strategickým cílem likvidace těchto radiolokátorů,“ vysvětlil stanovisko dotčených obcí chlumecký starosta Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) a znovu zdůraznil, že nejde ani tak o strach ze zdravotních problémů či rušení televizního příjmu.

„Jsme potenciálním cílem. To snižuje hodnotu zdejších pozemků a chuť žít v Chlumci a okolí,“ dodal Uchytil a prozradil, že obce na Chlumecku koordinují svůj protest s podobně dotčenými obcemi z okolí Sokolnic u Brna.

Ministerstvo obrany o kompenzacích neuvažuje

„Dopis zatím ministerstvo obrany neobdrželo. Teprve po jeho prostudování bude možné zaujmout relevantní stanovisko,“ uvedl Jan Pejšek z tiskové a informační služby ministerstva obrany a doplnil, že o žádné kompenzaci obcím v okolí Nepolis se ale neuvažuje.

„K podobnému kroku není důvod, neboť radar je budován na původním stanovišti a splňuje technické požadavky a normy NATO i EU, které byly stanoveny pro radary protivzdušné obrany. Radar protivzdušné obrany NATO pouze nahrazuje zastaralé radary sovětské výroby z 50. let 20. století,“ vysvětlil.

„Pokud s námi nebude nikdo jednat, budeme tuto vládu volat k zodpovědnosti. Chápu, že někde radar být umístěný musí, ale není možné, abychom byli potrestaní za to, že se nás nikdo neptal,“ tvrdí Uchytil.

Reklama

Výběr článků

Načítám