Hlavní obsah

Obce, kraje a města se topí v penězích, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Novinky, zpe
Praha

Žádná krize nebude, čeká nás skvělá budoucnost, obce se topí v penězích. S těmito argumenty hájil premiér Andrej Babiš (ANO) návrh rozpočtu na příští rok. Zákon roku od středečního rána projednává Poslanecká sněmovna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Babiš zopakoval, že Česká republika bohatne a má podle něj jeden z nejlepších veřejných rozpočtů. „Lidé nemají mít strach o budoucnost naší země, čeká nás skvělá budoucnost, vracíme se tam, kde jsme byli za první republiky. Obce, kraje a města se topí v penězích,“ prohlásil premiér.

Ve svém proslovu hovořil také o auditu Evropské komise o svém střetu zájmů. Řekl například, že se ho audit netýká. Vyzval také primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), aby audit zveřejnil. Jednání o rozpočtu sledujeme on-line, sledovat ho můžete zde.

Opozice s rozpočtem nesouhlasí

Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 40 miliard korun. To se nelíbí pravicové opozici. „Nesouhlasíme s rozpočtem od začátku. Urychluje bobtnání státu a umožňuje tunelování budoucnosti,“ míní poslanec ODS Jan Skopeček.

„Poté, co byly schváleny základní parametry v prvním čtení, neexistuje žádný pozměňovací návrh, který by mohl dostat návrh státního rozpočtu do akceptovatelné podoby,“ uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh rozpočtu označil za neodpovědný.

Rozpočet musí schválit většina Sněmovny, tedy 101 poslanců. Menšinová vláda ANO a ČSSD má dohromady 93 hlasů, pro rozpočet tak musejí hlasovat komunisté, kteří vládu tolerují. Senát o rozpočtu nejedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám