Hlavní obsah

Občanský zákoník se odkládat nebude, rozhodli poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci dostali v pátek na stůl návrh komunistických poslanců na odložení platnosti nového občanského zákoníku. Ti odůvodnili svůj návrh tím, že norma je složitá a vnese do justice zmatek. Návrh na odklad nakonec neprošel. Za normu se postavil i poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Foto: Petr Horník, Právo

Zatímco část opozice chtěla zákoník odložit, Stanislav Křeček (ČSSD) jej hájil

Článek

Ke kritice kodexu se přidali i někteří zákonodárci ČSSD, kteří upozorňovali, že zatím není schválena doprovodná legislativa. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik zdůraznil, že návrh byl předložen kvůli požadavkům odborné veřejnosti, která by odklad údajně uvítala.

S argumentací svých opozičních kolegů naopak nesouhlasil Stanislav Křeček (ČSSD), který připomněl, že podle nového zákoníku se již učí studenti, probíhají k němu odborná školení a celá justice s platností od příštího roku počítá.

"Složitá bude i za rok," odmítl Křeček výtky na obsah matérie a nahrál tak zastáncům normy.

Mezi ty se zařadil i jeho předkladatel, někdejší ministr spravedlnosti a nynější místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil (ODS). Neopomněl přitom Křečkovi poděkovat za věcný přístup a odborný pohled. Zastánců kodexu bylo nakonec v jednacím sále více a návrh na odklad se jim podařilo zamítnout již v prvním čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám