Hlavní obsah

Občané se vyjádří v referendu k jadernému úložišti

Právo, Pavel Orholz, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Obyvatelé jihočeských obcí Nadějkov, Božetice a Přeštěnice se v sobotu 15. listopadu v místním referendu vyjádří, zda si přejí, aby jim za humny vyrostlo hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Jedná se o vytipované úložiště u obce Vksice, které se však dotkne zmíněných obcí.

Foto: Dana Ehlová

Pohled do lapidária v Dobrušce, kde je nová výstava nazvaná A+A

Článek

"Volit mohou lidé v místnosti na obecním úřadě tak, jak jsou zvyklí při normálních volbách," řekl ve středu Právu starosta Nadějkova na Táborsku Zdeněk Černý (nez. za KDU-ČSL). Podotkl, že obyvatelé už dostali domů do schránek hlasovací lístky. Odpovídat budou na otázku: Souhlasíte s tím, aby na území obce Nadějkov bylo vybudováno hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a vysoce radioaktivních odpadů? "Zakroužkují zde ano nebo ne," vysvětlil starosta. Naprosto stejné znění bude mít i otázka referenda v Přeštěnicích i Božeticích na Milevsku. Změní se jen jméno obce.

Volební místnost bude otevřena v sobotu od 8 do 14 hodin. Na správnost voleb bude dohlížet pětičlenná komise. Výsledky budou známé v sobotu odpoledne. "Lidé se v místnosti prokáží občanským průkazem nebo pasem. Pokud náhodou nebudou mít u sebe hlasovací list, dostanou ho přímo na místě," konstatoval starosta. Dodal, že hlasy mohou lidé odevzdávat také o den dříve, a to v pátek od 7 do 17 hodin na obecním úřadě.

Výsledek referenda pošlou na ministerstvo

Výsledek veřejného hlasování rozešlou Nadějkovští na ministerstvo průmyslu a obchodu, které bude rozhodovat, kde nakonec z vytipovaných lokalit v České republice úložiště vznikne. Dostane ho také jihočeský hejtman Jan Zahradník, Krajský úřad v Českých Budějovicích nebo úředníci pověřených obcí. Už petice, která referendum iniciovala, ukázala mezi Přeštěnickými k úložišti velkou nevoli.

"Z 220 obyvatel se do petice za krátký čas podepsalo 160. Jestli jich však přijde stejný počet i v sobotu od 8 do 16 hodin na obecní úřad, nevím. Při petici iniciátoři chalupy obcházeli a nyní budou muset lidé přijít na úřad," míní starosta Přeštěnic Miroslav Zíka (nezávislý). Výsledek referenda by měl být vyvěšený na obecním úřadě a Přeštěničtí jej pravděpodobně pošlou i na Krajský úřad v Českých Budějovicích.

Božetice, kde se bude v sobotu od 8 do 14 hodin volit v hasičské zbrojnici, očekávají velkou voličskou účast. "Ohlas v obci je jednoznačný. Hlubinné jaderné úložiště lidé nechtějí," zdůraznil starosta Božetic Jaroslav Kofroň (nezávislý). Referendum však chystají i ve Zhoři. "Obyvatelé už mezi sebou sbírají podpisy do petice a pokud překročí jejich počet třicet procent, budeme teprve rozhodovat o termínu konání," vysvětlil starosta Zhoře Stanislav Kameník (nez.). Dále upozornil, že referendum by mělo mít pro zastupitele obce i podpůrný význam při dalších jednáních o úložišti. Obdobně postupují i v Jistebnici na Táborsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám