Hlavní obsah

O zveřejnění prohlášení k dalajlamovi rozhodl Hrad, tvrdí Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že se zveřejní prohlášení ke schůzce ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, v němž čtyři nejvyšší ústavní činitelé Česka setkání odsoudili, rozhodl Hrad. Prohlásil to ve čtvrtek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj ale prohlášení neobsahuje nic nového a nijak se neodlišuje od stanovisek předchozích vlád.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Na tom, že to bylo zveřejněno, nevidím vůbec nic špatného. Naopak si myslím, že je to dobře," uvedl Sobotka. Prohlášení podle něj obsahuje stejná stanoviska, jaká zaujímala i předchozí vlády. "Možná to ty minulé vlády dělaly za zády občanů," dodal.

Sobotka odmítl spekulace, že by se před zveřejněním prohlášení sešel s čínskou velvyslankyní v Česku.

Velvyslanec na koberečku

Faktem ale je, že před schůzkou dalajlamy s některými českými členy vlády si čínské ministerstvo zahraničí pozvalo na kobereček velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Ve čtvrtek o tom informoval server Aktuálně, informaci Novinkám potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Velvyslanec ČR v Pekingu B. Kopecký byl v reakci na informace o připravovaném setkání některých členů vlády s dalajlámou pozván dne 18. října, a to ještě před uskutečněním této schůzky, na MZV ČLR, kde čínská strana vyjádřila nad danými informacemi své znepokojení,“ sdělila Novinkám Lagronová.

Česko nemění svou politiku

Zástupci Pekingu podle ní zdůraznili vysokou citlivost otázky územní celistvosti a připomněli strategické partnerství obou zemí.

„Vyzvali, aby nedošlo k žádnému setkání oficiálních představitelů a především členů vlády s dalajlámou. Kromě vyjádření svého znepokojení čínská strana upozornila, že by v případě zpochybnění územní celistvosti ČLR musela reagovat s možným nepříznivým dopadem na rozvíjející se bilaterální vztahy a spolupráci,“ uvedla mluvčí.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Kopecký prý Číňanům řekl, že cesta dalajlámy do Česka je soukromá. Zároveň je prý ujistil o tom, že ČR nemění svou politiku jedné Číny a že respektuje celistvost území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám