Hlavní obsah

O změnách v registru smluv poslanci zatím hlasovat nebudou

Právo, ČTK, svj, sp
Praha

Sněmovna nebude tento týden hlasovat o novele zákona o registru smluv, kterou poslancům vrátili s úpravami senátoři. V dolní komoře totiž vzniká po dohodě šéfů poslaneckých klubů jiný návrh změn, jenž je označován jako kompromisní. Poslanci by jej mohli schválit zrychleně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

Předlohou jako celkem se zákonodárci budou zabývat zřejmě až na příští schůzi, která začne koncem června. Vyplynulo to aspoň z vyjádření politiků na úterních tiskových konferencích sněmovních frakcí před zahájením schůze. Novelu navrhli poslanci KDU-ČSL.

Původně předpokládala, že smlouvy nebude muset na internetu zveřejňovat národní podnik Budějovický Budvar, jehož zahraniční partneři se zveřejněním jakýchkoli informací o spolupráci nesouhlasí, a pivovaru tak hrozí, že přijde o některé trhy. Budvar by musel odkrýt smlouvy i před svými konkurenty včetně rivala Anheuser-Busch InBev, se kterým národní podnik vede složité mnohaleté soudní spory o ochranné známky.

Sněmovna poté do novely přidala i další státní, krajské a obecní společnosti. Senátoři ale takové plošné výjimky odmítli. Navrhli tyto společnosti do zákona vrátit. Součástí předlohy jsou i další legislativní úpravy.

TOP 09 dlouhodobě prosazuje, že chce registr smluv bez výjimek. To znamená, že my nepodpoříme ani senátní verzi, ale ani tu poslaneckou.
Michal Kučera, poslanec TOP 09

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v úterý novinářům řekl, že pokud se nepodaří senátní verzi zákona schválit, je strana připravena jednat i o kompromisním návrhu. Ten považuje za nejlepší řešení situace i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj by sněmovní strany měly urychleně přijmout nový návrh, následně by se návrhem vráceným ze Senátu vůbec nemusely zabývat. Ke Stanjurovi se připojil i šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, podle nějž se na přípravě kompromisního návrhu podílejí všechny kluby.

TOP 09 a Úsvit proti všem výjimkám

KSČM označila senátní verzi zákona za protiústavní, odporující i Listině základních práv a svobod. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa tento zákon porušuje rovnost vlastnických forem tím, že jednostranně znevýhodňuje podniky a organizace státu, krajů či obcí vůči společnostem soukromým. Pokud by zákon v této podobě prošel, jsou komunisté připraveni napadnout jej u Ústavního soudu.

Poslanci TOP 09 a Úsvitu naopak uvedli, že v registru smluv nechtějí výjimky pro nikoho. „TOP 09 dlouhodobě prosazuje, že chce registr smluv bez výjimek. To znamená, že my nepodpoříme ani senátní verzi, ale ani tu poslaneckou,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Nový návrh má šanci 

Dílčí, ale nikoli „neodůvodněné“ plošné výjimky by přijali i podporovatelé registru smluv z nevládní iniciativy Rekonstrukce státu. Nový návrh má podle nich reálnou šanci na schválení. „Připomeňme si však, že na Slovensku zákon běží už šestým rokem a žádné výjimky z něj zatím nebyly potřeba,“ sdělila iniciativa v tiskové zprávě.

Zákon o registru smluv, který vznikl jako poslanecká iniciativa se záměrem účinněji bojovat proti korupci ve státní správě, platí od loňského července pro stát, kraje a větší obce, jejich podniky i další organizace. Zveřejňují se jejich smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Od letošního července má být podle již schváleného znění zákona uplatňováno pravidlo, podle něhož nezveřejněná smlouva pozbývá platnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám