Hlavní obsah

O žalobách Harracha zatím soudy nerozhodly

Novinky, Ivan Langr, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEMILY/HRADEC KRÁLOVÉ

Kdy dojde k prvnímu projednávání žalob, kterými se Ernst Harrach (83) z Rakouska domáhá u soudů v Česku majetku, jenž byl Harrachům na základě Benešových dekretů zkonfiskován v roce 1945, je zatím nejasné. Žaloby údajně podal u Okresních soudů v Hradci Králové, Trutnově a Semilech.

Článek

"Ještě tady žádný návrh není," řekl Právu předseda Okresního soudu v Semilech Slavomil Strnad.

U královéhradeckého soudu návrh je, ale žádné jednání nebylo zatím nařízeno. Podle informací Práva soudkyně, do jejíž kompetence kauza spadá, je na dovolené a vrátí se až příští týden, kdy zřejmě budou učiněny první úkony.

U tohoto soudu se Harrach domáhá vydání zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku a pozemků v desítkách obcí. O snahách Harrachů získat novogotický zámek, který je architektonickou raritou a se svými sbírkami má finančně nevyčíslitelnou historickou hodnotu, se ví již přibližně od roku 1991. Nynější aktuální požadavek Ernsta Harracha je podle tamního kastelána Ivana Šenka starý pouhý měsíc.

"Harrach, který neuspěl s restituční žádostí, to nyní zkouší přes občanský zákoník. Jelikož nebyla vyřízena pozůstalost posledního vlastníka zámku Jana Nepomuka Harracha, vystupuje žalobce v roli dědice," konstatoval kastelán.

S restitucí v roce 1996 pohořel

Také v Semilech už Harrach jednou, a to v roce 1996, pohořel. "My jsme řízení úspěšně dovedli do konce a prokázali, že není oprávněnou osobou. To potvrdil v roce 2002 i nález Ústavního soudu, kam se Harrach odvolal. Nyní to proto zkouší cestou dědictví," vysvětlil Právu Josef Kozák z Pozemkového úřadu v Semilech.

Podle něj Harrach žádal majetek, který zaobírá zhruba třetinu semilského okresu. "Budovy, stavby, zámek Jilemnice, v podstatě celé Harrachovsko a lesní parcely od Jilemnice až na hory, spousta budov v Horní Branné, tedy vše, co bylo v roce 1945 zkonfiskováno," dodal Kozák.

Harrach chce i pozemky v KRNAPu

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), z jehož rozlohy Harrach údajně požaduje asi 300 hektarů, vůbec zatím neví, o co všechno by mohl Harrach žádat.

"Zatím se na nás nikdo neobrátil. V roce 1924 ale stát od Harrachů část lesů vykoupil, toho by se spor týkat vůbec neměl," míní Petr Kadleček z KRNAP.

Jak dodal ředitel parku Jiří Novák, z nároků Harracha zatím těžkou hlavu nemají. "Přesně se totiž neví, o co žádá, byť se o to již KRNAP zajímal na kompetentních úřadech," uvedl.

Reklama

Související články

Harrach žádá o majetek za stovky miliónů

Hodnotu několika set miliónů korun má majetek, jehož vydání požaduje po českém státu 83letý Ernst Harrach. Informovala o tom Česká televize s tím, že Harrach,...

Výběr článků

Načítám