Hlavní obsah

O víkendu bude v Česku tepleji než na Djerbě

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup

Jaro již snad konečně dorazilo, napovídá tomu alespoň předpověď na nadcházející víkend, který nabídne nadprůměrné teploty přes 20 stupňů Celsia. V České republice tak bude paradoxně tepleji než v řadě destinací, do nichž v létě míříme na dovolenou. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Milan Malíček, Právo

Počasí o víkendu nabídne příjemné jarní teploty.

Článek

Zatímco například na tuniském ostrově Djerba či v chorvatském Dubrovníku by mělo být v sobotu 20 stupňů, v ČR předpovídají meteorologové ještě o dva stupně více. Není proto vyloučeno, že by mohly padat i teplotní rekordy. Pražské Klementinum má pro 4. duben rekordní záznam 23 stupňů, který platí od roku 1953.

Předzvěstí příjemného víkendu bude již pátek, kdy začne na naše území proudit teplý vzduch od jihovýchodu. Ranní teploty se  budou pohybovat mezi šesti a dvěma stupni, přes den se vyšplhají na 16 až 20. "Ráno se mohou objevit mlhy a je nutné počítat i se zhoršenými rozptylovými podmínkami," upozornila Dagmar Honsová.

Teploty jako v květnu

Nejteplejším dnem víkendu bude sobota. Ráno teploty poklesnou na sedm až tři stupně, přes den se budou pohybovat v intervalu 18 až 22 stupňů Celsia. "Takovéto teploty jsou zhruba pět stupňů nad dlouhodobým normálem," upozornila Honsová s tím, že toto počasí na počátku dubna je atypické a odpovídá spíše květnu. "Jako bychom duben přeskočili a dostali se rovnou do května," dodala meteoroložka.

Příjemné teplé počasí vydrží i v neděli. Mělo by být polojasno s ranními teplotami v rozmezí osmi až čtyř stupňů, přes den se rtuť teploměru vyšplhá na 16 až 20 stupňů Celsia. Přes den bude převážně polojasno, ale odpoledne a navečer se bude tvořit kupovitá oblačnost, takže může dojít i na přeháňky a bouřky.

V dubnu bude teplo a téměř nebude pršet

Také výhled na počátek příštího týdne slibuje nadprůměrné teploty mezi 15 a 20 stupni. Podobný ráz počasí by měl vydržet i podle dlouhodobé měsíční předpovědi. Zatím se zdá, že duben bude teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

"Protože téměř nebude pršet, může se to odrazit na stavu vody ve studních. Dá se předpokládat, že jí bude méně a bude-li toto období pokračovat, v létě může být i nedostatek vody ve studních,“ upozornila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám