Hlavní obsah

O prázdninách je vyšší riziko nákazy žloutenkou typu A, varoval lékař

Prázdninové cestování s sebou přináší zvýšené riziko takzvané nemoci špinavých rukou, jak se říká žloutence typu A. Uvedl to prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar. Dodal, že rodiče dětí, které se chystají odjet na tábor či dovolenou, by měli zvážit jejich očkování, ještě je na to čas. První dávka vakcíny chrání již dva týdny po aplikaci.

Foto: Profimedia.cz

Virus hepatitidy A

Článek

Nemoc se přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. "Virus žloutenky A je poměrně odolný a dokáže přežít v prostředí i několik týdnů. Česká populace je k tomuto typu žloutenky značně vnímavá," řekl Maďar.

Radí očkovat děti zejména před cestou do zemí, kde není hygiena na dostatečné úrovni. Nemusí vždy jít o exotické oblasti, vyšší riziko je i v jižní a jihovýchodní Evropě. Žloutenka A se projeví dva až sedm týdnů od nákazy, příznaky se zaměňují s chřipkou.

"U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Dítě může trpět nechutenstvím, někdy má zvýšenou teplotu. Rodiče ani lékař tak včas nemusejí poznat, že jde o žloutenku, a dítě může nakazit spolužáky, sousedy nebo rodinu," varoval lékař.

Počty onemocnění žloutenkou A u dospělých i dětí v ČR
RokPočet
200470
2005322
2006132
2007128
20081648
20091104
2010862
2011264
2012284
2013 leden-červen108
Zdroj: Epidat

Nakažené dítě musí být v izolaci, čeká ho léčení v nemocnici, až padesátidenní karanténě a zvýšenému zdravotnímu dozoru se musí podrobit i několik desítek lidí, s nimiž bylo v kontaktu.

Maďar uvedl, že už první dávka vakcíny chrání několik let, druhá, která se dává za šest až 12 měsíců, zajistí dlouhodobou imunitu. Vakcinace není povinná a je na rozhodnutí rodičů, zda dítě dají očkovat. Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají různými částkami, informace mají na svých webech.

Žloutenka A je virové zánětlivé onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, jako nechutenství, nevolnost, zvracení, může mít také příznaky připomínající chřipku, jako zvýšená teplota, slabost, únava, někdy i bolesti kloubů a kožní či nervové potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám