Hlavní obsah

O právnický titul má údajně přijít i náměstek plzeňské hejtmanky

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Na seznamů absolventů plzeňských práv, kteří zřejmě přijdou o bakalářský titul, je údajně i ekonomický náměstek plzeňské hejtmanky Milan Chovanec (ČSSD). Právu to řekl student právnické fakulty Martin Marek, která jako jeden z prvních začal na tamní skandály upozorňovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil

Článek

„Milan Chovanec figuruje v seznamu lidí, kteří neoprávněně získali titul. Tuto informaci jsem dostal přímo od dvou členů rektorské komise,“ sdělil Marek. Zmíněná komise prověřila 283 absolventů bakalářského programu, na pochybení přišla v devíti případech.

„Nevím, co by mělo být v nepořádku, studoval jsme podle pokynů školy,“ řekl Právu Chovanec. „Pokud mi pošlou dopis a vysvětlí mi, co jsem udělal špatně, tak se podle toho zařídím. A případně se budu bránit. Buď vlastními silami nebo s pomocí advokátní kanceláře,“ dodal Chovanec.

Bakalářská studia trvají tři roky, Chovanec na plzeňská práva chodil rok - od září 2008 do června 2009. „Na fakultu jsem přešel z programu celoživotního vzdělávání a to na základě rozhodnutí tehdejšího děkana,“ uvedl náměstek hejtmanky.

K pochybení mohlo dojít právě v tomto směru. Podle závěrů komise totiž nebylo v dokumentaci některých absolventů doloženo předchozí absolvování uvedeného programu. „Je zmiňováno jen v rozhodnutí děkana fakulty o přijetí ke studiu,“ stojí ve zprávě komise.

Chovanec studium završil bakalářskou prací na téma Správa majetku veřejných korporací. Vedoucího mu dělal někdejší proděkan Ivan Tomažič, oponenta Milan Kindl. Práci obhájil v červnu 2009. V knihovně však není. Podle pracovnice knihovny existuje, ale je ve stádiu zpracování.

Politické hry?

Pokud Chovanec o titul skutečně přijde, dojde k pikantní situaci - ve středu totiž padlo rozhodnutí, že o odebírání titulů bude rozhodovat rektor Západočeské univerzity a tím je sociální demokrat Josef Průša.

„Kdo je či není v seznamech nebudu komentovat. Ale rozhodovat se budu bez ohledu na politickou příslušnost,“ sdělil Průša. Ten už dříve upozornil, že je celá kauza zneužívána k politickým cílům - Marek je totiž zároveň krajským lídrem Strany zelených. Marek naopak prohlásil, že rektor možná nezveřejnil seznamy hříšníků právě proto, že v nich figuruje jméno vysokého představitele ČSSD.

Před měsícem Marek pro změnu  zaútočil na některé komunální politiky z řad ODS, například na náměstkyni primátora Marcelu Krejsovou či na bývalého primátora Miroslava Kalouse - jejich rigorózní práce, díky nimž získali na plzeňských právech titul JUDr., mají podle něj řadu zásadních nedostatků. Dotyční to označili za předvolební kampaň.

Začne to co nevidět

Odebírání titulů by mělo začít každým dnem, jako první mají přijít na řadu absolventi doktorských studijních programů, spekuluje se o šesti až čtrnácti jménech. Konkrétní návrhy bude rektorovi předkládat fakulta, přičemž děkan bude vycházet ze zanalyzovaných a dotažených výsledků zmiňovaných kontrol.

Nejpozději do konce dubna fakulta také označí konkrétní viníky celého kolotoče skandálů. Podle závěrů zmíněné komise pochybilo bývalé vedení školy - v něm figuroval někdejší děkan Jaroslav Zachariáš s exproděkany Milanem Kindlem a Ivanem Tomažičem. „Do uvedeného termínu rovněž stanovíme, jak budeme proti viníkům postupovat. Zvažujeme dvě varianty - rozšíření trestního oznámení a podání samostatné žaloby na ochranu dobrého jména univerzity,“ uvedl děkan Jiří Pospíšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám