Hlavní obsah

O opravu Karlštejna téměř není zájem

Právo, Radek Plavecký

Pouze jediná firma se nakonec přihlásila do soutěže na opravu hradu Karlštejn. Národní památkový ústav proto tendr zrušil a bude jej vyhlašovat znovu, tentokrát s mírnějšími podmínkami. Počáteční nadšení, kdy se o zakázku zajímalo mnoho zájemců, rychle ochladlo, když se v daném termínu památkářům přihlásil jen jediný.

Foto: Peter Kováč, Právo

Hrad Karlštejn

Článek

„V době vyhlášení byl skutečně velký zájem. Zástupci devíti různých firem si přišli obhlédnout prostory a vyžádali si dokumentaci. Takže jsme teď zklamaní, že se nakonec přihlásila jen jedna firma,“ řekl Právu mluvčí pražské územní památkové správy NPÚ Tomáš Pospíšil. „Tuto jedinou nabídku nemáme s čím porovnat, proto využijeme práva na zrušení veřejné zakázky a ve velmi brzké době ji vyhlásíme znovu,“ dodal Pospíšil.

NPÚ chce podmínky soutěže upravit tak, aby se zvýšil zájem uchazečů a památkáři pak měli širší výběr. „Podmínky se mají upravit tak, aby byla soutěž pro firmy atraktivnější,“ potvrdil mluvčí NPÚ Pospíšil, podle něhož byla nejspíš jednou ze zásadních překážek pro přihlášení do tendru podmínka nepřekročitelné ceny za dílo.

Ta byla na základně dřívějších odhadů a rozpočtů stanovena na 121 milionů korun.

Zrušení tendru a vyhlášení nového by mělo podle odhadů NPÚ posunout termíny zhruba o dva měsíce. Konečný termín realizace projektu tím není ohrožen. Aby mohli památkáři čerpat dotace, musí být oprava dokončena do konce roku 2022.

Nové expozice, zahrady i návštěvnické centrum

Hrad Karlštejn trpí i kvůli vysoké návštěvnosti, vloni sem dorazilo přes 220 tisíc turistů. Proto by ve východní části purkrabství mělo vzniknout nové návštěvnické centrum s prodejem vstupenek, suvenýrů a občerstvením. V suterénu bude přístupná nová expozice věnovaná vzniku a minulým obnovám hradu a také expozice o historii vinařství na Karlštejně.

Pod nádvořím v nově objevených prostorách bude umístěna další expozice věnovaná kamenickým prvkům. Na parkánu budou obnoveny užitkové zahrady a bude zde vybudováno nové sociální zařízení.

„Předmětem obnovy bude také suterén Císařského paláce, kde vznikne multifunkční sál se zázemím. Obnovovat se bude technické zázemí a také část inženýrských sítí hradu,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám