Hlavní obsah

O Ondráčkovi by Sněmovna mohla rozhodnout ještě dnes

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna by mohla hlasovat o odvolání komunisty Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti GIBS ještě během úterý. Jako první bod jednání to navrhne zařadit ODS. Lidovci dokonce chtějí protlačit, aby Ondráček nebyl ani řadovým členem komise. Komunisté však shání poslance, kteří by jim pomohli návrh vetovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Článek

„ODS předloží na začátku dnešní schůze Sněmovny návrh na zařazení nového bodu. Od počátku považujeme zvolení pana Ondráčka za nepřijatelné a chybné rozhodnutí. Jsme připraveni udělat vše pro to, aby se tato chyba napravila, řekl v úterý šéf ODS Petr Fiala.

Se svým návrhem přišli i lidovci. Ti chtějí, aby Ondráček v komisi neseděl ani jako řadový člen.

„Nejlepší by bylo v rámci sebereflexe, aby odstoupil,“ konstatoval na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Budeme navrhovat, aby byl odvolán přímo z komise. Jsme přesvědčeni, že je to nejlepší řešení, aby zároveň nebyl členem, tím se celá situace odblokuje,“ zdůraznil Bělobrádek.

Návrh mohou vetovat dva kluby či 20 poslanců

Je však otázkou, zda plány ODS či lidovců vyjdou. Návrh na změnu pořadu mohou totiž vetovat dva poslanecké kluby.

Jednací řád Sněmovny doslova říká, že „návrh na doplnění pořadu schůze Sněmovny nelze projednat, vznesou-li proti němu námitku nejméně dva poslanecké kluby nebo 20 poslanců.“

Stačí tak, aby se proti návrhu postavila KSČM například spolu s SPD. Jasno by mělo být po 14. hodině, kdy poslanci začnou debatovat o programu. Komunisté avizovali, že hledají poslance, kteří jim pomůžou návrh zablokovat.

Výběr článků

Načítám