Hlavní obsah

O nového šéfa soc. dem. se utkají Sobotka s Haškem

• Aktualizováno

O křeslo nového šéfa soc. dem. se utkají její první místopředseda Bohuslav Sobotka s dalším členem vedení strany, jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Sobotka, který je nyní pověřen řízením strany, na otázku Práva, zda se bude o křeslo šéfa soc. dem. ucházet, uvedl: „Ano, v příští volbě předsedy ČSSD.“

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kdo nahradí Paroubka? Vlevo Bohuslav Sobotka, vpravo Michal Hašek.

Článek

Podle informací Práva je Hašek rozhodnut na funkci předsedy strany kandidovat i proti Sobotkovi. „Ano, uvažuji o kandidatuře. Budu o ní ještě komunikovat s mými kolegy uvnitř ČSSD. Jsem připraven pomoci ČSSD v její nynější složité situaci, kterou česká politika po roce 1989 zatím nepoznala,“ sdělil v neděli Hašek Právu.

Hašek se díky preferenčním hlasům dostal do Sněmovny až z 11. místa jihomoravské kandidátky, měl 25 181 preferenčních hlasů, čímž přeskočil i tamní jedničku Sobotku s 23 962 hlasy.

Hašek, který je narozdíl od Sobotky vlastně nováčkem ve vrcholových pozicích v ČSSD, volá po novém stylu politiky Lidového domu.

„Rád se budu podílet na práci nového týmu ve vedení ČSSD, které musí přijít s novým konceptem i stylem politiky soc. dem. Svojí prací chci uplatnit nejsilnější mandát od voličů ČSSD v ČR, který jsem ve volbách získal,“ uvedl pro Právo Hašek.

Nejpravděpodobnějším termínem mimořádného volebního sjezdu soc. dem. je září.

Jiří Paroubek se v sobotu rozhodl odstoupit sám. Důvodem bylo nedostatečně přesvědčivé vítězství ve volbách. Ačkoliv sociální demokraté získali nejvíce hlasů, k sestavení většinové koalice jim pravděpodobně budou chybět partneři.

Jiří Paroubek v sobotu řekl, že vedením strany bude pověřen právě Sobotka, který  povede i jednání s prezidentem Václavem Klausem o nadcházející vládě.

Sobotka před novináři přiznal, že možnost sestavení vlády s účastí soc. dem. vidí skepticky. "Jak VV tak TOP 09 odmítly spolupráci s ČSSD a za druhé máme určité programové požadavky, ze kterých jako vítězná politická strana můžeme obtížně ustoupit," uvedl.

V neděli v TV Prima Sobotka doplnil, že ale ČSSD je připravena jednat a očekává od prezidenta pozvání ke konzultacím. "Zatím žádné do Lidového domu nedorazilo," řekl. Poznamenal, že soc. dem. bude v průběhu pondělí a úterý jednat se všemi stranami. Očekává, že soc. dem. nejprve dostane od prezidenta pověření k sestavení vlády. "Jako ti, kdo vyhráli volby, máme odpovědnost, a této odpovědnosti se nechceme vzdát," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám