Hlavní obsah

O kompenzacích pro horníky vláda nerozhodla

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kabinet se neshodl, zda by měli horníci na severu Čech mít stejné kompenzace jako ti z OKD. Debatu vláda ve středu přerušila, vrátí se k ní na srpnovém jednání, řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Diskuse na posledním „předprázdninovém“ jednání vlády byla podle Mládka poměrně dramatická. „Nedošlo ke shodě, vláda se k tomu vrátí 24. srpna. V této věci není žádná konkrétní urgence,“ uvedl Mládek.

„Ta debata byla velmi rozhořčená, nedokážu odhadnout, jak to dopadne. Jedna z možností je, že tam dojde k určitému kompromisu, že tu podporu dostanou všichni hlubinní horníci, ve stejné logice jako je předčasný odchod do důchodu, ale nikoliv ti horníci z dolu ČSA,“ nastínil ministr průmyslu.

Takovou variantu by podle Mládka byli ochotni podpořit lidovci. Ministr průmyslu však připomněl, že se kompenzace netýkají pouze horníků z dolu ČSA, ale také uranových horníků v Dolní Rožínce, dolu Centrum, pracovníků báňské záchranné služby, která patří pod OKD, a firmy Slezská důlní díla, jež se v minulosti z OKD vydělila.

Sociální demokraté chtějí, aby tito horníci dostali stejnou podporu jako ti z OKD. Kabinet už v květnu schválil, že propuštění zaměstnanci Ostravsko-karvinských dolů dostanou každý měsíc od státu příspěvek ve výši až osm tisíc korun. Vyplácet ho bude po dobu několika měsíců, maximálně tři roky.

Když se 25 let ví, že doly skončí, tak proč bychom to měli teď kompenzovat
Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlnosti<br/>

Proti kompenzacím pro další horníky se staví hnutí ANO Andreje Babiše. „Nechápeme, proč by se měla taková podpora poskytovat. V situaci, kdy máme v podstatě plnou zaměstnanost a firmy hledají zaměstnance. Když se 25 let ví, že doly skončí, tak proč bychom to měli teď kompenzovat?“ prohlásil před jednáním ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Podotkl, že návrh je populistický a nebezpečný. „To už pak může přijít úplně každý, jsme zásadně proti.“

Babišovi vadí, že by stát podporoval soukromou firmu. Marksová ve středu uvedla, že argumentu šéfa státní kasy nerozumí. „My nedáváme žádné peníze soukromé firmě. Ten sociální příplatek půjde přímo těm jednotlivým lidem,“ podotkla.

„Domnívám se, že vláda rozhodla o tom, že se nebudou prolamovat limity. V přímém důsledku tohoto rozhodnutí někteří lidé přijdou o práci. Do roku 2021 se jedná asi o 1400 lidí,“ míní Marksová.

Reklama

Výběr článků

Načítám