Hlavní obsah

O Hrad se opět hlásí Švejnar. Ale není o něj zájem

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výčet možných kandidátů na prezidenta rozšířilo jméno ekonoma Jana Švejnara, který se o post na Pražském hradě neúspěšně ucházel už v roce 2008 proti Václavu Klausovi. Před čtyřmi lety koketoval s kandidaturou za podpory soc. dem., ale nakonec se stáhl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

Nyní zvažuje zvednout kandidaturu znovu, prý aby zabránil příklonu země na Východ. Žádná politická strana se však ke Švejnarově podpoře prozatím nemá.

„Pokud by to Zemanovi zdraví dovolilo a znovu by kandidoval a pokud by toto otáčení na Východ pokračovalo a byly zpochybňovány demokratické principy, ano, pak bych byl připraven vyzvat současného prezidenta k souboji. Není neporazitelný,“ řekl Švejnar v pátečních Lidových novinách.

Naznačil, že možná požádá o podporu některou z politických stran. „Při takové podpoře by měl kandidát větší šanci společnost stmelovat, ne ji rozdělovat. Samozřejmě je nutné dodat, že politická podpora je výhodná i z hlediska organizace kampaně a jejího financování,“ dodal. Švejnar má české i americké občanství a působí jako profesor na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Zeman: Honza je sympatický americký ekonom

Prezident Miloš Zeman si z možného konkurenta hlavu nedělá. „Já Honzu Švejnara znám celou řadu let, myslím si, že je to docela sympatický americký ekonom,“ řekl novinářům.

„Na druhé straně, libovolný kandidát na českého prezidenta musí mít odvahu žít v této zemi, vyjadřovat se pravidelně k problémům této země, ať již vnitřní, nebo zahraniční politiky, a ne se vynořit jednou za pět let a oznámit, že chce kandidovat na prezidenta. Je to trochu málo,“ dodal Zeman.

Podobně se vyjádřila ODS. „Nepodpoříme nikoho, kdo tady nežije a objeví se vždy jen před prezidentskou volbou. Miloš Zeman nemá naši podporu, musí mít silného protikandidáta s naší podporou. Jan Švejnar jím ale není,“ napsal Právu šéf ODS Petr Fiala.

Vyhýbavě reagoval Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, v jejíchž řadách má velkou podporu Zeman. „V ČSSD teď prezidentské volby neřešíme, soustředíme se na volby do krajů a do Senátu. O tom, koho podpoříme nebo navrhneme, se ve straně budeme bavit v roce 2017. Prosazuji na toto téma celostranické hlasování,“ napsal Právu premiér.

Švejnara by byla ochotna vyslechnout KDU-ČSL. „Osobně jsem připraven jednat s každým neradikálním kandidátem,“ uvedl pro Právo vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Mohl by oslabit Zemanovy soupeře

Naopak ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o spolupráci se Švejnarem zájem nemá. „ANO bude mít kandidáta z hnutí, o kterém rozhodne členská základna, takže jednat nebudeme,“ napsal Právu.

Sám už dřív zmínil jména ministra obrany Martina Stropnického a eurokomisařky Věry Jourové, o níž pak prohlásil, že sama s tím spíš nepočítá. „Tato dvě jména byla má úvaha, budeme to řešit za rok,“ dodal Babiš.

Ani TOP 09 nemá o Švejnara zájem. „Zdá se, že přišlo období, kdy se každý měsíc přihlásí kandidát. Vždy budu obdivovat švédskou sociální demokracii za to, že i když měla ústavní většinu, zachovala monarchii a uchránila tak svůj národ před volbou prezidenta,“ řekl Právu Miroslav Kalousek.

Kocáb: Jeho motivace je stejná jako naše

Nedávno ohlásil předběžný zájem o Hrad Michal Horáček. Švejnara nějak hodnotit nechtěl. „Jsme ve svobodné zemi, demokratické liberální. Každý člověk starší 40 let má kromě aktivního volebního práva v prezidentské volbě i právo pasivní – být volen,“ sdělil Právu Horáček.

Švejnarovo vyjádření přivítal Michael Kocáb, který inicioval Kroměřížskou výzvu, jež má bránit tříštění sil v prezidentské volbě. „Profesor Švejnar chce kandidovat úplně ze stejných důvodů, kvůli nimž vznikla výzva. Tedy aby se naše země neocitla díky Zemanovi na Východě. Je to náš přirozený spojenec,“ řekl Právu Kocáb. Signatáři výzvy podle něj nebudou navrhovat kandidáty, ale počkají na ty, které navrhnou občané.

Podle politologa Jana Bureše Švejnar moc nadějí nemá. „Je otázka, do jaké míry má kandidát, o kterém se ví, že tu dlouhodobě nežije, šanci vyhrát,“ řekl Právu. „Sice se vyjadřuje k některým otázkám, ale postoj české veřejnosti je vůči emigrantům negativní,“ dodal. Švejnar by však podle Bureše odebral část hlasů Zemanovým soupeřům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám