Hlavní obsah

O emisní výjimku pro Chvaletice rozhodne jiný kraj, pardubický úřad je podjatý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubický kraj

Úředníci Pardubického kraje by neměli rozhodovat o emisní výjimce pro elektrárnu Chvaletice, protože jsou systémově podjatí. Řekl to šéf kraje Martin Netolický (ČSSD). Emisní výjimku pro elektrárnu tak posoudí jiný kraj, který určí ministerstvo životního prostředí.

Foto: Novinky

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice.

Článek

Výjimku z přísnějších emisních limitů na rtuť a oxid dusíku pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice Pardubický kraj s podmínkami v létě schválil. Rozhodnutí ale ve středu zrušilo ministerstvo životního prostředí. Podle něj obsahovalo věcné i procesní chyby.

Hejtmanství například vytýkalo, že se účastníci řízení nemohli dodatečně vyjádřit k podkladům předloženým během schvalovacího řízení. Resortu životního prostředí vadily také nedostatečné ekonomické podklady pro opatření, která se týkala oxidu dusíku.

Chvaletice přišly o emisní výjimku, musí znovu dokázat její nezbytnost

Domácí

„Nešlo tedy nijak vyhodnotit ani prověřit, zda náklady přesahují přínosy pro životní prostředí,” uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Netolický: Jsme pod tlakem. Ať rozhodnou jiní

O výjimce se tak bude na úrovni kraje rozhodovat znovu. Už to ale nebude v pardubickém hejtmanství. Podle Netolického je totiž jeho úřad „systémově podjatý”, uvedl pro Českou televizi.

„Naše samospráva je v této věci dlouhodobě pod tlakem. Na dnešní schůzce proto požádám šéfa Krajského úřadu, aby věc vrátilo Ministerstvu životního prostředí s výzvou, aby ji postoupilo jinému krajskému úřadu,” vysvětlil Novinkám hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle něj nejde o nijak nestandardní postup. „Děje se poměrně běžně, že je krajský úřad vyloučen z nějakého řízení kvůli systémové podjatosti, není to nic nestandardního.”

Který krajský úřad tak bude výjimku pro Chvaletice posuzovat nově, zatím není jasné. Určí ho přímo ministerstvo. Podle Netolického do toho jeho hejtmanství nebude nijak zasahovat. „V žádném případě. Je čistě na ministerstvu, jestli zvolí kraj sousední, nebo z úplně jiného koutu republiky,” dodal Netolický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám