Hlavní obsah

O datu druhé volby se rozhodne v pátek

PRAHA

O tom, kdy bude parlament znovu volit prezidenta, by šéfové parlamentních stran mohli rozhodnout již v pátek na schůzce, ke které je na 10. hodinu sezval předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Z dosavadních vyjádření politiků vyplývá, že sněmovna a Senát opět společně zasednou možná již v polovině příštího týdne, nejpozději ale do 2. února.

Foto: Vladimíra Zieglerová

kruhový tanec s vílou podzimu

Článek

O svolání schůzky předsedů stran do Zaorálkovy pracovny informovala tisková tajemnice předsedy dolní komory Jana Ulbrychová. "Diskuse je jen o tom, jestli středa, nebo spíš čtvrtek příští týden, nebo středa, (případně) čtvrtek ten další týden," uvedl Zaorálek k datu 2. kola.

Jeden z těchto dvou termínů to podle něj určitě bude, protože politici chtějí druhou volbu stihnout do konce Havlova mandátu. Hlavně unionisté sice hovoří o rychlém zavedení přímé volby prezidenta, vyjádření poslanců ale naznačují, že druhá volba se velmi pravděpodobně odehraje opět v parlamentu, respektive na Pražském hradě, kde by zákonodárci znovu zasedali.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová řekla, že ona v otázce termínu razí heslo "čím dříve, tím lépe". Také šéf lidoveckých poslanců Jaromír Talíř uvedl, že oba termíny, o nichž mluvil Zaorálek, jsou pro něj přijatelné. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček řekl, že komunistům termín nedělá "vůbec žádné problémy".

Také unionisté jsou pro co nejrychlejší konání opakované volby, pokud se jim nepodaří prosadit přímou volbu. Jeden z poslanců US-DEU ČTK řekl, že společná schůze obou komor parlamentu kvůli volbě nástupce Václava Havla by se mohla konat již příští čtvrtek, nebo pátek.

Schůzi může zkomplikovat Železný

Jejich kandidát pro první volbu, předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), se podle všeho druhého pokusu zvolit hlavu státu nezúčastní. Místopředseda senátorů ODS Vladimír Kulhánek předpokládá, že se volba prezidenta bude konat za 14 dnů, tedy do konce ledna. Senátoři ODS chtějí opět nominovat čestného předsedu strany Václava Klause, a to po nejbližším jednání svého klubu, které se sejde zřejmě příští týden v úterý.

Svolání společné schůze obou komor na čtvrtek 23. ledna by mohl komplikovat fakt, že na tento den má Senát naplánovanou svou schůzi. Má při ní rozhodovat o vydání senátora Vladimíra Železného k trestnímu stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám