Hlavní obsah

Nynější přívaly sněhu jsou v letošní zimě poslední, v týdnu bude až 10 stupňů

Sněžení z minulých dnů by podle meteorologů mělo být poslední výraznější připomínkou letošní zimy. Sněžení by mělo postupně přecházet v déšť a v příštím týdnu by měly teploty šplhat až k 10 stupňům Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Začátek března by měl přinést jarní počasí, uvedl v neděli mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

"Neděle 24. února 2013 je zřejmě posledním dnem této zimy, kdy vydatně sněží a sníh komplikuje zejména dopravu," uvedl Dvořák. Už během dne by se mělo od jihovýchodu oteplovat a v nižších polohách se bude z chumelení postupně stávat déšť, případně déšť se sněhem. Srážky ale mohou namrzat a ojediněle se může tvořit ledovka.

Úvod března by mohl být jarní

V polovině týdne se pak vyjasní, slunečné počasí doplní v nižších polohách teploty až k deseti stupňům. V noci ale ještě bude rtuť teploměru klesat pod bod mrazu. "Nedá se tedy vyloučit, že začátek března bude mít zřetelně jarní charakter," dodal Dvořák.

Optimistická předpověď přichází po několikadenním sněžení, kdy zejména sobotní sněhová nadílka zasypala Česko vrstvou sněhu. Například stanice Luká v Olomouckém kraji naměřila od sobotního rána do večera 16 centimetrů nového sněhu, Praha 11 a Ostrava a Brno devět centimetrů. V noci pak v Praze Ruzyni napadlo dalších sedm centimetrů sněhu, Doksany hlásí šest centimetrů.

Anketa

Těšíte se na příchod jara?
Ano, zimy už bylo dost
82,2 %
Ne, současné zimní počasí se mi líbí
17,8 %
Celkem hlasovalo 24768 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám