Hlavní obsah

Novým ministrem školství by mohl být exrektor Sáha

Právo, map
PRAHA

Podle informací Práva se již přestalo uvažovat o tipech na ministra školství, o kterých mluvil s Danou Kuchtovou šéf zelených Martin Bursík. Vážně se uvažuje naopak o bývalém rektorovi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, jímž je Petr Sáha, rovněž bývalý předseda České konference rektorů.

Článek

Sáha je nyní prezidentem mezinárodní společnosti sdružující vědce z celého světa, kteří se zabývají studiem polymerů se sídlem v New Yorku.

"Z diskuse s některými rektory by se nám jako kandidát líbil Petr Sáha," nechal se slyšet Václav Havlíček, rektor ČVUT a místopředseda České konference rektorů. Právě i tlak rektorů přispěl k rezignaci Kuchtové. Proto chtějí do čela resortu někoho ze svých řad.

Spekuluje se i o dalších možných nástupcích, například o rektorce ústecké univerzity Ivě Ritschelové. 

Kuchtová si přeje Lužného

Dana Kuchtová oficiálně rezignovala ve středu. Resort školství vedla devět měsíců, z vlády odešla kvůli sporům o správu operačních programů evropských fondů.

Přáním Kuchtové je, aby se jejím nástupcem stal dosavadní náměstek Dušan Lužný. Ten Právu sdělil, že by si přál, aby Kuchtová zůstala na ministerstvu v roli poradkyně. Jestli se tak stane, se uvidí na nedělním jednání republikové rady SZ, která se má touto záležitostí zabývat.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Výběr článků

Načítám