Hlavní obsah

Nový zákoník práce už nemá tolik zákazů a příkazů

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Zaměstnanci se zaměstnavateli by měli od ledna 2006 získat více možností domluvit se mezi sebou o podmínkách zaměstnávání. Neměli by být tolik svazováni množstvím příkazů a zákazů, jako jsou nyní. Umožnit by jim to měl zcela nový zákoník práce, který vytvořili experti ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a v úterý rozeslali na 90 připomínkových míst.

Foto: N.K.N. Jemnice

26. ples královny Elišky - již tuto sobotu v jemnickém kulturáku.

Článek

"Nový text umožňuje smluvní volnost. Mělo by jít sjednat téměř cokoliv, co zákon nezakazuje. Zákoník bude nastaven podle zásady: co není zakázáno, je dovoleno. To je revoluční změna, která nemá za posledních čtyřicet let obdoby," prohlásil v úterý před novináři ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Současný pracovní kodex je totiž postaven na opačné zásadě, totiž, co není dovoleno, je zakázáno. Na tento princip si stěžují jak zaměstnavatelé, tak i někteří zaměstnanci: "Zákoník práce dnes striktně stanoví, co se smí a co se nesmí. I když by některé podniky mohly dát svým lidem výhodnější podmínky, není to možné," vysvětlil současný stav Škromachův náměstek Petr Šimerka.

Nový zákoník by měl tyto vztahy rozvolnit, což ovšem povede k situaci, že "někdo na tom bude proti současnosti lépe a někdo hůře", dodal Šimerka.

Přesčasy už jen dobrovolně

Nový text například počítá s tím, že podnik bude moci prostřednictvím konta pracovní doby přidělovat práci svým zaměstnancům podle potřeby výroby a odbytu firmy. Mění také podmínky pro přesčasovou práci. Zatímco dnes může zaměstnavatel svému zaměstnanci pod sankcí výpovědi přesčasy až do 150 hodin v roce nařídit, napříště by veškeré přesčasy měly být věcí dobrovolnosti - když zaměstnanec bude chtít vyjít vstříc zaměstnavateli, na přesčas půjde, nebude-li chtít, odmítne.

Dnes mnozí zaměstnavatelé poukazují na to, že nepřijmou například zdravotně handicapovaného občana do zaměstnání jen proto, že mají za povinnost při jeho propuštění nabídnout mu nové vhodné zaměstnání. S touto podmínkou už nový kodex nepočítá.

Ministr Škromach hodlá návrh nového zákoníku práce projednat i v tripartitě a vládě ho chce předložit do konce letošního března. Současný zákoník práce vznikl před čtyřiceti lety - v roce 1965, a patří tak k našim nejdéle platným právním předpisům. Prošel už dvaačtyřiceti novelizacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám