Hlavní obsah

Nový trestní zákoník postihne už čtrnáctileté

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už má v ruce kompletní návrh nového trestního zákoníku, který by ještě do konce léta měla dostat na stůl legislativní rada vlády. Novela zpřísňuje horní hranici trestů u nejzávažnějších zločinů jako jsou vražda či ublížení na zdraví, snižuje také trestní odpovědnost z dosavadních 15 na 14 let. Vrací se tak k věkové hranici platné za první republiky.

Článek

"Doufám, že jde o historický okamžik pro české trestní právo," řekl ve středu k návrhu Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti se podle něj rozhodlo umístit novelu v plném znění na internet tak, aby se k ní kdokoli mohl vyjádřit a sdělit k zákonu připomínky. Těmi se pak chce Pospíšilův úřad a autoři zákona zabývat. "Je to průkopnický systém," podotkl ministr.

Pospíšil pevně věří, že aktuální návrh trestního zákoníku bude schválen a začne platit od ledna 2009. "A doufám, že pak bude platit desítky let, i když určitým úpravám se i vzhledem k legislativě EU později nevyhneme," doplnil ministr.

Jednou z hlavních změn novely je snížení trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Podle Pospíšila je to z několika důvodů. "Sněmovna se v minulém volebním období shodla právě na čtrnácti letech, tento věk má i většina sousedních států střední Evropy. Hlavní argument je ale ten, že dnes mladí lidé dříve dospívají," řekl Právu ministr.

V souvislosti se sníženou trestní odpovědností se podle něj sníží i hranice sexuálních deliktů a budou se muset změnit i některé další právní předpisy. "Například půjde o zákon o občanských průkazech, cestovních dokladech a nabývání či pozbývání občanství," upřesnil.

Zpřísnění výjimečného trestu

Velký důraz dává novela rovněž na postihy nejzávažnějších trestných činů. Například u vraždy zvyšuje horní hranici trestů z 15 na 20 let. U výjimečných trestů mohou zločinci dostat místo dosavadních 15 až 25 let také o pět roků více. Po doživotním trestu se tak nově stane druhým nejpřísnějším odsouzení na 30 let.

Novinkou je i zavedení zabezpečovací detence, ochranného opatření pro sexuální sadisty a zvlášť agresivní pachatele. Návrh zákona zdůrazňuje i majetkové tresty, které by měly postihnout pachatele vždy, kdy svým jednáním získal nebo chce získat majetkový prospěch.

Tunelování a euthanasie vypuštěny

Návrh vzešel z dílny autorského týmu expertů v čele s profesorem Pavlem Šámalem. Ten již v březnu přiznal, že základy novely vychází z předchozí verze, kterou připravilo ministerstvo ještě za působení Pospíšilova předchůdce Pavla Němce (US-DEU). Tehdejší novela ale před rokem ve Sněmovně neprošla, a to kvůli kontroverznímu paragrafu o tunelování. Ten již v současném návrhu není obsažen.

"O tunelování budeme ještě jednat. Jsem domluven s poslanci, že k tomu uděláme seminář a pak se rozhodneme, zda tento paragraf v novele nebude, nebo bude v mírnější verzi. Je zde prostor pro kompromis," uvedl Pospíšil. Autoři zákona rovněž vypustili sporný paragraf o euthanasii a chtějí ho řešit později zvláštní úpravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám