Hlavní obsah

Nový šéf lékařů chce spolupracovat i s Rathovými kritiky

PRAHA

Nový prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, jenž je považován za osobnost blízkou k ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (za ČSSD), hodlá komunikovat i s Rathovými soky. Mezi lékaři, kteří se stali novými poradci prezidenta ČLK, jsou také jména těch, kteří Ratha vypískali při říjnové stávce soukromých praktiků před budovou ministerstva zdravotnictví.

Článek

Někteří z nynějších Kubkových poradců prosazují nepovinné členství v komoře. Rath prosazoval současnou povinnou příslušnost lékařů ve stavovské ČLK.

Kubek uvedl, že usiluje o sjednocení organizace, která má hájit zájmy všech 40 000 svých členů. Připomněl, že už ve své volební kampani a poté na sjezdu minulý víkend, kdy byl zvolen prezidentem, deklaroval, že chce podat ruku všem lékařům a všem organizacím, které hájí zájmy lékařů.

"Jsem si vědom toho, že nemáme tolik osobností, které by byly ochotny pracovat pro druhé. My si ty osobnosti nemůžeme dovolit ztrácet, proto jim nabízím spolupráci," řekl Kubek.

Kubkovým poradcem je i šéf soukromých lékařů Šmatlák

Z Rathových kritiků jsou v týmu Kubkových poradců předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák, výkonný místopředseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, či předseda Sdružení ambulantních chirurgů Ladislav Knajfl.

Členství Kubek nabízí i předsedovi Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavlu Neugebauerovi, který se  pondělní schůzky se kvůli pracovnímu zaneprázdnění nemohl zúčastnit, takže prezident ČLK zatím jeho reakci nezná.

Kubek uvedl, že se jeho poradci shodli na tom, že je třeba zvýšit výdaje na zdravotnictví a že zvýšená cena lékařské práce v novém seznamu výkonů se musí promítnout do růstu reálných příjmů soukromých lékařských praxí a lékařů v nemocnicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám