Hlavní obsah

Nový náměstek památkového ústavu po týdnu rezignoval

Právo, zaj
PRAHA

Hlavní ekonom a náměstek ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Ivan Noveský ve středu po pouhém týdnu ve funkci rezignoval. Do NPÚ ho přijal nový generální ředitel Tomáš Hájek, kterého jmenoval ministr kultury Vítězslav Jandák 20. ledna.

Článek

Noveský nastoupil minulý týden. V ústavu působil už před dvěma lety, odešel na podzim roku 2004 na vlastní žádost. Byl spojován s nevýhodným pronájmem Palácových zahrad, které ústav spravuje.

Hájek k tomu řekl Právu, že Noveského si vybral na doporučení některých významných osobností ze státní správy. "Osobní odpovědnost za nevýhodné uzavření smlouvy Noveskému nebyla prokázána, byly to jen spekulace," vysvětlila mluvčí NPÚ Simona Hradilová. "Noveský se necítí vinen. Rozhodl se rezignovat pro zachování dobrého jména ústavu. Generální ředitel rezignaci přijal," dodala.

Noveský byl ekonomem ústavu v době, kdy byla po výběrovém řízení v roce 2003 uzavřena smlouva s firmou Protocol Service. Nájemce na jejím základě platí 250 tisíc korun ročně a převzal na sebe náklady na údržbu, na vstupném však vybere několik miliónů korun.

Památkový ústav smlouvu vypověděl dopisem 9. 1. 2006 a den poté, kdy se Tomáš Hájek stal jeho generálním ředitelem, byla podána žaloba o určení neplatnosti nájemní smlouvy k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. "O dalším postupu bude rozhodnuto na základě výsledků soudního jednání," sdělil Hájek.

Kasteláni nemusí ke konkurzu

Kasteláni státních hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), nebudou muset svou funkci obhajovat ve výběrovém řízení. To zamýšlel vypsat nový ředitel Národního památkového ústavu Tomáš Hájek. Uvedl to při svém jmenování do funkce.

Mluvčí NPÚ Simona Hradilová Právu sdělila, že Hájek plošné odvolání kastelánů neplánuje. "Naopak. V nejbližší době pozve kastelány k jednání o dalším zlepšování činnosti na poli správy objektů," sdělila. Protože kasteláni nebyli do svých funkcí jmenováni, musel by ústav podle zákoníku práce dát všem výpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám