Hlavní obsah

Nový eurokomisař by měl být znám do týdne

PRAHA

ČR je po pátku bez kandidáta na evropského komisaře. Jediná z přistupujících zemí. Moc času české politické reprezentaci nezbývá a tak se začínají objevovat nová i staronová jména kandidátů na tento prestižní post. Čtenáři Novinek ale mají jasno, přes 80 % z více než 3000 by v Bruselu nejraději vidělo bývalého hlavního vyjednavače ČR v EU Pavla Teličku.

Foto: Jan Bureš

Letos zažily děti i opravdovou svatbu.

Článek

Padají ale i nová jména. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se domnívá, že velvyslankyně České republiky při Radě Evropy Vlasta Štěpová by byla dobrou kandidátkou do Evropské komise. "Myslím, že určitě by byla vhodným člověkem, který má mimořádné zkušenosti s prací v evropských strukturách," řekl.

V dosavadních konzultacích mezi politiky podle něj padají různá jména, konkrétnější představu očekává v pondělí. Škromach řekl, že se Štěpovou ani nikým jiným nejednal, to je podle něj věc předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly.

"Kdyby sociální demokraté navrhli paní Štěpovou, KDU-ČSL by k tomu s největší pravděpodobností neměla výhrady," řekl místopředseda lidovců Jan Kasal. Dodal však, že KDU-ČSL takový návrh od ČSSD nedostala ani neprojednávala. Současně ale vyzdvihl dlouholeté zkušenosti Štěpové s mezinárodní politikou.

Někdejší ministryně obchodu a cestovního ruchu Štěpová se k případné kandidatuře zatím nechce vyjadřovat. "Tak to já absolutně odmítám jakkoli komentovat," uvedla pro Právo.

Premiér se o víkendu zotavuje z náhlého zdravotního kolapsu, který ho postihl v pátek při jednání poslaneckého klubu ČSSD. Na tomtéž zasedání dosavadní kandidát do EK Miloš Kužvart svým stranickým kolegům oznámil, že eurokomisařem nebude. Politici tak nyní narychlo zvažují, koho český stát do komise vyšle. Konzultace o novém kandidátovi hodlá Špidla naplno zahájit v pondělí, koaliční schůzka bude odpoledne.

Telička, Kohout, Dienstbier...

Nelze vyloučit, že do hry se opět dostanou například i velvyslanec v Bruselu Pavel Telička, exministr zahraničí Jiří Dienstbier a státní tajemník pro evropské záležitosti Jan Kohout či někdejší ministři financí Pavel Mertlík a Jiří Rusnok, případně expremiér Miloš Zeman. Spekuluje se i o bývalém ministru zahraničí Janu Kavanovi (ČSSD).

Politici se shodovali v tom, že do komise by republika měla vyslat člověka s exekutivní zkušeností, nejlépe bývalého ministra. To by Štěpová splňovala, počátkem 90. let byla ministryní obchodu a cestovního ruchu.

Opoziční ODS má stále zájem nominovat na funkci evropského komisaře bývalého ministra životního prostředí Bedřicha Moldana. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že lidovci o tom zatím ještě nejednali, domnívá se ale, že nikoho navrhovat nebudou a vyčkají na nový návrh ČSSD. Očekává, že jméno nového českého kandidáta do EK by mohlo být známo příští týden.

Reklama

Související články

Premiér Špidla zkolaboval kvůli Kužvartovi

Premiér Vladimír Špidla v pátek ráno ve Sněmovně zkolaboval. Krátce po deváté hodině ho převezla sanitka do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Premiér údajně...

Prodi: Kužvartova kroku lituji

Nečekaná páteční rezignace Miloše Kužvarta sice předsedu Evropské komise (EK) Romana Prodiho zaskočila, nicméně krok českého politika akceptuje. Pro Novinky...

Výběr článků

Načítám