Hlavní obsah

Novou pravicovou stranu povede Petr Mach

PRAHA

Předsedou Strany svobodných občanů (SSO) byl v sobotu podle očekávání zvolen její zakladatel Petr Mach. Místopředsedy se stali bývalý poslanec ODS Jiří Payne, filozof Miloslav Bednář, tajemník Nadačního fondu prezidenta Václava Klause Jaroslav Bachora a senátorka Liana Janáčková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach

Článek

Mach, který je spolupracovníkem prezidenta Václava Klause a ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku,  kandidoval na předsedu strany jako jediný.

Po svém zvolení řekl, že nyní před ním stojí zejména potřeba vytvořit základy strany a připravit ji na volby do Evropského parlamentu. V něm by považoval za úspěch zisk pěti procent hlasů, které by straně zajistily jeden europoslanecký mandát. Prý bude prosazovat to, aby SSO kandidovala bez spojení s jiným politickým subjektem.

Mach nevyloučil spolupráci s Vladimírem Železným

Účastníkům sjezdu Mach sdělil, že o možné spolupráci diskutoval s europoslancem Vladimírem Železným, který nedávno založil politické hnutí Libertas.cz.

Železný v sobotu v pořadu televize ČT24 řekl, že stojí o to, aby se hnutí stalo platformou, ve které by se sešly podobně smýšlející subjekty. Bylo by špatné, kdyby rozsáhlá skupina voličů neměla možnost volit jednu kandidátku, uvedl s tím, že o spolupráci s Machem "diskutuje".

.: Delegáti na ustavujícím sněmu.foto: Právo/Milan Malíček

Strana si aké odhlasovala své stanovy. Vedení budou vždy volit všichni členové strany, například přes internet. O většině pozměňujících návrhů stanov budou členové teprve diskutovat, stejně jako například o zákazu členství bývalým členům KSČ či komunistické Státní bezpečnosti.

Členkou strany se stala senátorka Janáčková

Ačkoli se strana teprve ustanovuje, má už své zastoupení v nejvyšších patrech politiky. Její členkou se totiž tento týden stala místopředsedkyně Janáčková, která do Senátu kandidovala za hnutí Nezávislí a která je členkou senátního klubu ODS. Proti politice ODS se prý nechce vyhraňovat. Janáčková řekla, že nesouhlasí se schválením lisabonské smlouvy. Pokud parlament lisabonskou smlouvu schválí, Janáčková podpoří ústavní stížnost.

.: Předseda strany Petr Mach a místopředseda Jiří Payne.foto: Právo/Milan Malíček

Janáčková v roce 2006 pronesla kontroverzní výroky na adresu Romů z ostravského obvodu Mariánské Hory. Za výroky ji chtěla stíhat policie, Senát ji ale k trestnímu stíhání odmítl vydat. Mach se nebojí toho, že by tato skutečnost přilákala do SSO pravicové extremisty.

Alternativa pro nespokojené voliče ODS

Do SSO vstoupil i mladší prezidentův syn Jan Klaus. Odmítl ale kandidovat na místopředsednickou funkci, na kterou ho jeden z členů strany navrhl.

Do SSO vstoupil i mladší prezidentův syn Jan Klaus. Odmítl ale kandidovat na místopředsednickou funkci, na kterou ho jeden z členů strany navrhl.

SSO chce být zejména alternativou pro nespokojené voliče ODS. "Budeme hájit zásadní snížení daní a podstatné snížení vládních regulací," řekl na sněmu Mach. Pravicové voliče chce získat především odmítáním lisabonské smlouvy. "Nechceme lisabonskou smlouvu, máme jinou představu o Evropě," zdůraznil Mach

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám