Hlavní obsah

Novináři, zvědavci, návštěvy i policie. U Kajínkovy věznice je živo

Právo, Michael Polák

Kolem věznice v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích, kde čeká propuštění na základě prezidentské milosti odsouzený vrah Jiří Kajínek, je živo. Jsou tu novináři, kteří čekají, aby mohli propuštění omilostněného trestance zaznamenat, ale přicházejí i zvědavci, kteří se mísí s návštěvami a policisty.

Čekání na Kajínka před věznicí RýnoviceVideo: Novinky

 
Článek

Někteří odsouzení měli povoleno vyjít pozdravit příbuzné až za bránu vězeňského areálu, tedy do míst, kam byly namířené všechny kamery štábů čekajících na Jiřího Kajínka.

Byly tu malé děti, které se radostně rozbíhaly do náručí svých potrestaných tatínků, s nimiž se dlouho neviděly.

Některé minipříběhy jsou i dost bizarní. Čekající novináře třeba v neděli vytrhl z letargie asi padesátiletý muž, který se představil jako Pavel a donesl si dvě fotografie Jiřího Kajínka. Na jedné byl Kajínek zachycený jako dvacetiletá vlasatá „mánička“.

Foto: Novinky

Brána věznice Rýnovice

„Chci si je nechat podepsat,“ vysvětloval Pavel. „Chci se přihlásit do televizní soutěže a můj známý, který ve věznici pracuje, o tom řekl Kajínkovi. A on mi přes mého známého vlastnoručně napsal vzkaz, že mi drží palce,“ pochlubil se muž.

Krátce po Pavlovi na sebe strhla veškerou pozornost před vězeňskou branou také jablonecká dopravní policie, která tu nekompromisně začala organizovat parkování. Vadila především auta občasných zvědavců, kteří parkují podél příjezdové silnice k věznici.

Foto: Michael Polák, Právo

Zvědavec Pavel s fotkou Jiřího Kajínka

Zatímco novináři vyčkávají od rána do večera a někteří i přes noc, zvědavci to většinou po obhlédnutí situace rychle vzdávají.

Kajínka poslaly plzeňský krajský a následně pražský vrchní soud na doživotí za mříže v roce 1998. Podle jejich verdiktů v květnu 1993 zastřelil v plzeňských borských serpentýnách podnikatele Štefana Jandu, jeho bodyguarda Juliána Pokoše a těžce zranil bratra druhého jmenovaného Vojtěcha Pokoše.

Zeman oznámil, že Kajínkovi udělí milost, 11. května v TV Barrandov. Už dříve tento krok avizoval.

Vyjádření politiků k omilostnění KajínkaVideo: Novinky.cz/ Zprávy FTV Prima, .

Reklama

Výběr článků

Načítám