Hlavní obsah

Noví senátoři přinesou ročně ČSSD 10,8 miliónu, ODS 7,2 miliónu

– Praha

Tucet nových senátorů přinese ČSSD ročně ze státního rozpočtu 10,8 miliónu korun. Každý senátor totiž vynáší mateřské straně 900 000 korun ročně. ODS, která o deset z 18 mandátů přišla, bude dostávat 7,2 miliónu korun, o devět miliónů korun méně než dosud. Z podobných důvodů přijdou lidovci a komunisté o 900 000 korun.

Foto: René Volfík, ČTK

Představitelé ČSSD s úřadujícím předsedou Bohuslavem Sobotkou v čele.

Článek

Tato částka naopak posílí rozpočet hnutí Nestraníci díky zvolení Miluše Horské na Pardubicku. Dvojnásobek budou dostávat Severočeši.cz, TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí se o stejnou sumu budou muset rozdělit.

ČSSD díky vítězství ve 12 senátních obvodech bude mít v horní komoře 41 zástupců, což pro stranický rozpočet přinese ze státního rozpočtu téměř 37 miliónů korun. ODS bude za 25 senátorů dostávat 22,5 miliónu korun, lidovci 4,5 milionu korun. Ostatní strany budou mít nárok na nižší částky.

Platit to bude ovšem pouze do doby, než bude schválena vládní novela zákona o sdružování v politických stranách. Vláda plánuje, že strany by kvůli úsporám ve státních výdajích dostávaly od příštího roku o pět procent nižší příspěvky za mandát než nyní. Příspěvek na mandát činí nyní i u poslanců 900 000 korun, u krajských zastupitelů 250 000 korun. Podle novely by sumy klesly na 855 000 korun a 237 000 korun.

Reklama

Související články

ČSSD ovládla Senát

Sociální demokraté budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Podle ČSÚ...

Výběr článků

Načítám