Hlavní obsah

Nové řády v pražské MHD procházejí zatěžkávací zkouškou

– Praha • Aktualizováno

Již v sobotu začaly v pražské městské hromadné dopravě platit novinky, které přinášejí zásadní změny v cestování po metropoli. Některé linky jsou zcela zrušené, u jiných došlo ke změně tras či intervalů. V pondělí, kdy dětem začíná škola a řada lidí se vrací po dovolené do práce, prochází pražská MHD zatěžkávací zkouškou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Žena se na zastávce seznamuje s novými jízdními řády

Článek

„Zatím jsme žádné komplikace nezaznamenali. Samozřejmě je více dotazů než obvykle, čekáme po ránu zvýšený nápor například od lidí, kteří si nezjistili změny v MHD předem. Zaznamenali jsme i pár stížností, ale jinak všechno probíhá bez problémů,“ řekl Novinkám před osmou hodinou ranní jeden z pracovníků infolinky Dopravního podniku.

Mluvčí Ropidu Filip Drápal pro Novinky z Kačerova uvedl, že zatím vše probíhá podle plánu. "Až jsme z toho trochu překvapeni," řekl. "Řidiči ani cestující neměli problémy, nezaznamenali jsme žádné velké zpoždění. Cestující si tu (na Kačerově, pozn. red.) berou informační letáky, ale nesetkal jsem se zatím s vyloženě negativní reakcí," řekl Drápal před půl devátou.

Metrobusy i minibusy

Klíčovou změnou pro jízdní řády je zavedení 38 páteřních autobusových linek, tzv. metrobusů, které budou mít ve špičce interval maximálně šest až osm minut. K metrobusům budou cestující svážet běžné a minibusové linky.

Nově bylo zavedeno také pět páteřních tramvajových linek, které mají ve špičce dodržovat čtyřminutové intervaly. Doplňují je čtyři páteřní svazky, kdy dvě linky pojedou ve vytížených místech po stejné trase a na okrajích města se rozdělí.

Na trasách, po nichž jezdí autobusy zároveň s tramvajemi a metrem, jsou autobusové linky omezeny a lidé tak musí více přestupovat.

Změn tak doznala naprostá většina všech linek pražské MHD. Některé zaznamenaly pouze změnu trasy či intervalu, jiné byly zcela zrušeny. Zmizely například tramvaje číslo 15, 19 a 21. Vzniklo rovněž několik nových zastávek MHD, jiné zase změnily své jméno.

O víkendu bez komplikací

Novinky, které byly dlouho dopředu avizovány médii, začaly platit už v sobotu, kdy podle vedoucí informačního centra pražské MHD Věry Novákové nenastaly významnější komplikace, přestože informační centrum podle ní zaznamenalo zvýšený počet dotazů. Lidé se podle ní ptali především na to, proč se změny vůbec dějí. [celá zpráva]

Až do 7. září proto bude rozšířen provoz infolinky a vybraných infocenter dopravního podniku. Po Praze rovněž jezdí takzvaná informační tramvaj

Anketa

Jaká byla vaše cesta "novou" MHD?
nezaznamenal(a) jsem žádné změny
19,4 %
změny MHD prospěly, doprava je plynulejší
8,9 %
doprava se zkomplikovala
71,7 %
Celkem hlasovalo 3095 čtenářů.

Reklama

Související články

Prahu od soboty čekají přelomové změny v MHD

Prahu čekají od začátku září největší změny v městské hromadné dopravě za poslední léta. Magistrát k nim přistoupil navzdory četným kritikům a lidem tak...

Výběr článků

Načítám