Hlavní obsah

Nové Heřminovy neuspěly u Ústavního soudu v boji proti plánované přehradě

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Marně se snažila obec Nové Heřminovy na Bruntálsku bránit proti plánu na stavbu vodního díla, které by pohltilo část vesnice. Stavbu přehrady obec odmítla v referendu a napadla ji i u soudů, ale nikde nenašla zastání. Marně hledala pomoc i u Ústavního soudu (ÚS). Ten ve středu její stížnost zamítl, zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje v části týkající se protipovodňových opatření na řece Opavě tak platí.

Foto: Archiv Povodí Odry

Pohled na novou přehradu, která má vzniknout v Nových Heřminovech na Bruntálsku.

Článek

Podle obce je stavba nešetrná vůči životnímu prostředí, zbytečně nákladná a ochranu proti povodním lze zajistit i jinak. V obci se v roce 2008 konalo referendum. Většina obyvatel se tehdy vyjádřila proti přehradě.

Ústavní stížnost čekala na rozhodnutí tři roky a navazuje na snahu obce zrušit část zásad rozvoje Moravskoslezského kraje vymezující přehradu a související stavby. Obec se svým tvrzením, že aplikace zásad rozvoje na ni budou mít likvidační vliv, neuspěla nejprve u Krajského soudu v Ostravě a pak ani u Nejvyššího správního soudu.

Foto: Archiv Povodí Odry

Pohled na novou přehradu, která má vzniknout v Nových Heřminovech na Bruntálsku

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem námitky obce odmítl vyslyšet.

„Předmětné zásady územního rozvoje vychází nejen z prostého politického rozhodnutí o stavbě vodní nádrže, ale toto rozhodnutí je hájitelné též i z odborných hledisek. Zvolená varianta preferuje zachování části území stěžovatelky na úkor možné protipovodňové ochrany. Moravskoslezský kraj dbal i na zájmy stěžovatelky, přestože její existence není ústavně zaručena a ona sama ani své zájmy řádně nehájila,“ konstatoval soudce Uhlíř v odůvodnění verdiktu, s tím, že nebylo zasaženo do práva obce na samosprávu.

Foto: Archiv Povodí Odry

Mapa zachycuje podobu Nových Heřminov po vybudování nádrže. Červeně jsou vyznačena místa, kam se může obec rozvíjet. S rozvojem chce pomoci Povodí Odry.

Soudy už dříve uvedly, že obec byla v průběhu tvorby zásad rozvoje pasivní. Kraj si byl podle justice vědom střetu mezi ochranou environmentálně cenného území Nízkého Jeseníku a stavbou betonové hráze, oba zájmy dobře vyvážil a vypořádal při stavbě variant záměru stavby přehrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám