Hlavní obsah

Nové digitální televize hned vysílat nebudou

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna sice ve čtvrtek ve zkráceném řízení schválila diginovelu, která právně zastřešuje přechod z analogového na digitální televizní vysílání v České republice, ale diváci se šesti nových televizí, natož pak Novy 2 a Primy 2 jen tak rychle nedočkají.

Článek

O problémech s digitalizací diskutovali v úterý odborníci na kulatém stolu o nových vysílacích platformách, který pořádal server Digizone.cz. "Chceme sice začít vysílat co nejdříve, ale záleží, jak rychle bude zákon definitivně schválen, potom, jak se nové stanice dohodnou s Radiokomunikacemi a jaká bude jejich strategie," uvedl předseda Asociace digitálních televizí Jiří Balvín.

Pokud diginovela vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku, budou mít televize rok na to, aby spustily vysílání. Nejrychleji postupuje v digitalizaci Česká televize (programy ČT jednička a dvojka, ČT 4- sport a ČT 24).

"Jedeme podle současného plánu technického plánu přechodu, ale u vysílače Buková hora v Ústí nevíme, kdy se bude vypínat. Ale pokračujeme a chceme zahájit ještě do konce roku digitální vysílání z vysílače Krašov. Pak půjdeme na Cheb, Karlovy Vary a další oblasti podél hranic proti směru hodinových ručiček," informoval šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Michal Frankl však jeho nadšení pro věc zchladil. "Technický plán přechodu se změní v souvislosti s platností diginovely. V listopadu ale asi nový nebude připraven. Dejte si pozor, až budete vynášet vysílač na stožár, jestli ho tam ještě můžete donést," řekl sice v nadsázce, ale vzápětí nejen on, ale i další diskutující, upozornil na problémy při uzavírání kontraktů mezi provozovateli sítí a televizemi a na další ekonomickoprávní problémy, které sice diváky vůbec nezajímají, leč kvůli nim se nových programů hned tak zřejmě nedočkají. "Já už teď nepovažuji termín 10. října 2010, kdy má být analog v Česku vypnut za reálný," dodal Frankl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám