Hlavní obsah

Nova: Klaus podepíše odvolání velvyslankyně

– PRAHA

Působení velvyslankyně České republiky v Kuvajtu Jany Hybáškové je u konce. Prezident republiky Václav Klaus je totiž rozhodnut podpořit při jejím odvolání vládu. V hlavní zpravodajské relaci o tom informovala televize Nova.

Foto: archiv
Článek

Hybášková kritizovala vládu za ukončení mise 7. polní nemocnice v Iráku. To se nelíbilo vládním činitelům, kteří dali velvyslankyni jasně najevo kdo je tady pánem. Prezident je rozhodnut dokument o jejím odvolání okamžitě podepsat. Podle jeho vyjádření by takovýmto způsobem byl potrestán velvyslanec každé země. "V každé zemi světa, kdyby se stala stejná věc, tak by byl velvyslanec v té první minutě odvoláván," řekl pro televizi Nova Václav Klaus. "Já určitě tento krok podepíši," dodal rozhodně.

:. ANKETA  Myslíte si, že odvolání velvyslankyně je v tomto případě správné? Hlasujte v anketě na konci článku.

O tom, že Hybášková udělala chybu je přesvědčen i velvyslanec v Iráku Martin Klepetko, který v telefonickém rozhovoru uvedl: "Pokud velvyslanec zasahuje do dění v zemi, kterou nemá na starosti, tak to chyba je." Se svým osudem je velvyslankyně, která se ve věci vyslání polní nemocnice výrazně angažovala, smířena. "Já rozumím tomu, že velvyslanci musí být loajální a já jsem pravděpodobně překročila hranici této loajality," uvedla. "Poměry kolem nemocnice mi ale nedovolovaly k těmto nepravostem mlčet, a to ani jako velvyslanci," řekla Právu.

Anketa

Myslíte si, že odvolání velvyslankyně je v tomto případě správné?
Ano
43,6 %
Ne
56,4 %
Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Kritika velvyslankyně

Vzdáváme se baasistickému a extrémistickému nepříteli, který na nás nikdy přímo nezaútočil, pohodlnosti armádního zdravotnictví, bezpečnostním obavám armády a nedostatku obecné politické vůle dovádět věci do konce ... Proto jedeme domů.

Jana Hybášková, MF Dnes 26. 11. 2003

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám