Hlavní obsah

Nosit roušku už nemusí děti do dvou let a řidiči

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Povinnost nosit roušku se nebude nově vztahovat na děti do dvou let a na řidiče motorových vozidel. Doposud museli roušku nosit na veřejnosti všichni. V pondělí to schválil kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Povinnost nosit roušku se nebude vztahovat na děti do dvou let a na řidiče motorových vozidel, a to pokud pojedou v autě sami,“ sdělil po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Výjimky byly konzultovány s odborníky. „Dlouho se diskutovala smysluplnost nošení v roušky v takových případech,” uvedl Vojtěch.

V Česku je 3001 nakažených koronavirem

Koronavirus

Doposud museli nosit roušku všichni lidé, kteří se pohybovali na veřejnosti. O to, zda je nutné ji nosit v autě, se vedly spory. Ministerstvo tvrdilo, že to nutné je, jiní tvrdili, že auto není veřejný prostor a mít ji nasazenou během cesty o samotě jen degraduje její funkčnost.

Roušku nyní nemusí mít malé děti. U nich totiž je nošení roušky nereálné, dlouho jim na obličeji nevydrží, a i když si ji nechají nasazenou, brzy ji mají oslintanou.

Sám v lese s rouškou? Bez roušky?

Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání vlády řekl, že se určitě nestane, že by policisté byli v lese a hlídali cyklisty, jestli mají nasazenou roušku. „Uvažujte hlavou. Cílem roušky je, aby kapénková infekce nikoho nenakazila. Když jste sami v lese, nemáte koho nakazit. A nikdo vás nebude kontrolovat ani pokutovat,” řekl Hamáček.

Živě: Tk po jednání vládyVideo: ČTK

Připomněl, že rizikové jsou víkendové akce, kdy se například na Drábských světničkách sjedou desítky aut, případně setkávání na předzahrádkách.

V pondělí vláda schválila také povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny lidi, kteří překročí hranice České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám