Hlavní obsah

Noční vlci dorazili na Moravu se zpožděním

Právo, Miroslav Homola

Zřejmě nejznámější ruský motorkářský klub Noční vlci, jehož příznivcem je i první muž Ruska Vladimír Putin, dorazil v neděli z Bratislavy na Moravu. První zastávka jezdců na jejich trase, kterou nazývají Cestou vítězství, byla ve Starovičkách na Břeclavsku, kde se na konci války 15. dubna 1945 odehrála jedna z posledních tankových bitev. Osvobození Rudou armádou tam připomíná památník s tankem T-34. Vlci dorazili se zpožděním.

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vlci dorazili na MoravuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Více než stovka motorkářů, z nichž mimo Rusů, Čechů a Slováků byli někteří podle poznávacích značek i Italové či Němci, dorazili se zhruba dvouhodinovým zpožděním. Pietní akt se proto konal nadvakrát.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Noční vlci u památníku

Nejprve v plánovaných 14 hodin odpoledne, kdy vzpomínku zpestřili mimo jiné milovníci vojenské historie z nedalekých Velkých Pavlovic, kde rodina nadšenců Horáčkových vlastní dokonce dvacítku kusů různé vojenské techniky.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Nočních vlků na MoravuVideo: Miroslav Homola, Právo

Z Moskvy do Berlína

„Sem jsme přijeli se dvěma tanky T-55 a tankem T-72, který je dosud ve výzbroji naší armády,“ popsal Marin Horáček, který přijel spolu s kamarádem na místo vzpomínky po vlastní ose. Nočních vlků se tak na rozdíl od majitelů tanků několik desítek trpělivců, kteří vydrželi, dočkalo ve velmi studeném počasí o dvě hodiny později.

Foto: Miroslav Homola, Právo
Foto: Miroslav Homola, Právo

Peloton motorkářů, jehož jádro tvoří známá skupina Noční vlci, se při překročení hranice zastavil před Hustopečemi.

Ze Staroviček se vydala skupina s početným policejním doprovodem na Ústřední hřbitov v Brně. Putování motorkářů z Moskvy do Berlína trvá dva týdny a skončit by mělo 9. května v Berlíně. Z Brna míří jezdci do Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám