Hlavní obsah

NKÚ zvažuje koupit za 300 miliónů budovu Sazky

– Praha

Nejvýhodnějším řešením, jak pořídit nové sídlo Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ), je koupě budovy loterijní firmy Sazka v pražských Vysočanech. I s pozemky by vyšla na 300 miliónů korun. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala to ve středu řekl poslancům sněmovního kontrolního výboru. Výbor koupi doporučil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Sazky v pražských Vysočanech

Článek

NKÚ v současnosti sídlí v pronajatých prostorách a nájem mu vyprší v září. "Pořízení budovy Sazka je výhodnější než nabídka na prodloužení nájemního vztahu od vlastníka budovy Tokovo," uvedl úřad ve zprávě pro poslance.

Úřad poptávkové řízení po nových kancelářských plochách vyhlásil loni. Z nabídek, které obdržel, vyšla nejvýhodněji právě budova Sazky. NKÚ s odvoláním na znalecký posudek odborníků z ČVUT uvádí, že koupě této budovy i se započtením nutných souvisejících investic je nejvýhodnější, protože je možnost, že se podaří snížit provozní náklady až o třetinu.

Úřad průběžně jedná o hledání peněz na koupi sídla s ministerstvem financí. Rozhodnutí podle Kaly musí padnout do 15. dubna.

Část peněz, 228 miliónů korun, by úřad mohl získat z vládní rozpočtové rezervy, další peníze by mohly být z úspor z minulých let. Úřad také vlastní stavební pozemek v Praze, jehož účetní hodnota je zhruba 95 miliónů korun. Náměstek ministra financí Jan Gregor řekl, že ministerstvo je připraveno situaci řešit a příslušný materiál by mohlo předložit vládě již příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám