Hlavní obsah

NKÚ se ohradil proti Mathému

Novinky, Jana Perglerová, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší kontrolní úřad NKÚ se ohradil proti slovům bývalého kancléře Iva Mathého, jimiž se snažil zlehčit informace Práva o zjištěných nepořádcích na Hradě. Mathé, který kontrolní závěr prý ještě nečetl, se domnívá, že se na veřejnost mohl dostat polotovar a výsledná zpráva bude odlišná.

Foto: archiv Berchtold
Článek

"Kontrolní závěr je jen jeden a žádné předběžné zprávy jsme nikdy nezveřejňovali a zveřejňovat nebudeme," zdůraznila však v pondělí pro Právo tisková mluvčí NKÚ Julie Šebelová. S despektem jako Mathé se ke zprávám o výsledku šetření vyjádřil za Havla i jeho tajemník Jakub Hladík. Řekl, že informace v tisku se exprezidentovi jeví jako "plné nepřesností a zmatených pojmů. Konečný názor si vytvoří až po prostudování kontrolního závěru a po vyslechnutí komentáře těch, kterých se to týká."

Jak Právo informovalo již v sobotu, NKÚ na Hradě zjistil miliónové chyby při kontrole hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Na Hradě za Václava Havla docházelo podle kontroly např. k přeplácení externích zakázek, chybné či nulové evidenci majetku a k vystavování faktur bez dokumentace. Bývalý kancléř řekl v pondělí Právu, že kontrolní zprávu stále nečetl, a že tudíž "není co komentovat".

Mathé: Je to fáze polotovaru

Na fakt, že na internetových stránkách NKÚ je zveřejněna tisková zpráva z kontroly, reagoval slovy: "Tam je pouze tisková zpráva z kontrolní akce 02/36, nikoliv kontrolní závěry. Je to fáze polotovaru a může se stát, že ve výsledné zprávě nebude to, co jste v sobotu zveřejnili," uvedl Mathé. Dodal, že si počká na závěrečnou zprávu. Podle něj musí nejprve o námitkách rozhodovat vedoucí kontrolní skupiny a poté Kolegium NKÚ. Teprve pak může být projednána závěrečná zpráva.

Právo však má k dispozici právě "kontrolní závěr z kontrolní akce", který již schválilo Kolegium NKÚ na svém zasedání 14. července. A z tohoto kontrolního závěru, nikoli z tiskové zprávy, vychází i informace Práva o hospodaření na Hradě. V závěru autentického dokumentu je také napsáno, že "odvolání proti rozhodnutí o námitkách, které podaly Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu, byly vypořádány usneseními Kolegia NKÚ".

Mluvčí NKÚ potvrdila, že i v případě kontroly na Hradě šlo o "standardní postup jako u kteréhokoli jiného kontrolního závěru". Dodala, že v úterý vyjde Věstník NKÚ, kde jsou zveřejněny dokončené kontrolní akce, včetně zmiňovaného šetření, a ve středu bude tisková konference úřadu.

Reklama

Související články

NKÚ: za Havla byl na Hradě nepořádek

Když před rokem požádal tehdejší prezident Václav Havel, který chtěl z funkce odcházet s čistým štítem, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření...

Hrad už zrušil některé nevýhodné smlouvy

Miliónové chyby v účetnictví zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce hospodaření Pražského hradu v době, kdy byl prezidentem Václav Havel. Kancelář...

Výběr článků

Načítám