Hlavní obsah

NKÚ: ministerstvo školství promrhalo 26 miliónů

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Kromě žhavé kauzy s evropskými fondy stojí ministerstvo školství před dalším problémem. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že dostalo 26 miliónů korun na vytvoření vzdělávacího internetového portálu pro školy, ale této sumě jeho kvalita naprosto neodpovídá.

Článek

Portál www.edu.cz podle kontrolního úřadu poskytuje pouze základní informace, které jsou ale už na webu ministerstva školství a Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Žádnou novou hodnotu pro učitele nemá.

Kam se poděla větší část vyčleněných peněz, musí nyní dohledat ministryně školství Dana Kuchtová (SZ).

Dohnal: portál nemá pro učitele hodnotu

"My jsme se zabývali tím, proč se vydávaly takové peníze na portál, který nefunguje," řekl Právu prezident NKÚ František Dohnal s tím, že očekává, že vláda se bude problémem zabývat do konce listopadu.

"Sice jsme nezjistili, že by ministerstvo školství porušilo zákon, ale každý správce veřejných peněz se musí chovat účelně a hospodárně. A i když ministryně Kuchtová problém zdědila po svých předchůdcích, měla by teď vysvětlit, zda projekt zastaví nebo zda do něj půjdou další finance, aby byl dokončen, ačkoli již dávno dokončen být měl. Kontrolou jsme došli k závěru, že portál nemá v současné podobě pro školy vůbec žádnou hodnotu," dodal Dohnal.

NKÚ sám oslovil 42 škol a 34 z nich úřadu sdělilo, že portál je jim k ničemu.

Šest a půl miliónu šlo na jiné účely

Ministerstvo školství 26 miliónů korun dostalo od státu v rámci Státní informační politiky ve vzdělávání v letech 2003 až 2006, kdy úřad vedla Petra Buzková (ČSSD). Realizací portálu byl pověřen Ústav pro informace ve vzdělávání, který je přímo řízen ministerstvem.

NKÚ přišel na to, že šest a půl miliónu korun bylo v letech 2005 až 2006 převedeno do rezervního fondu ministerstva a poté čerpáno na jiné účely, než k čemu bylo poskytnuto. Kontrolorům se vůbec nepodařilo zjistit, jak byla tato částka konkrétně využita.

Podle informací NKÚ byla spolupráce mezi ministerstvem školství a ústavem chaotická, kvůli čemuž se portál zbytečně prodražil.

ÚIV se brání: vše je v pořádku

"Tvrzení NKÚ, že vzdělávací část portálu nebyla do doby ukončení kontroly spuštěna, považujeme za nepřesné. V současném stavu portál obsahuje například komunitní prostory, modul Školství a vzdělávání na internetu, na nichž je možné realizovat vzdělávací obsahy," řekla Právu mluvčí ÚIV Jitka Pilbauerová. Uvedla, že jde o plně fungující portál, který pedagogická veřejnost hojně využívá.

Právo náhodně oslovilo patnáct základních a středních škol po celém Česku. Ani jedna portál za 26 miliónů nevyužívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám