Hlavní obsah

NKÚ: Fakultní nemocnice v Praze a v Brně pořizovaly léky bez zadávacího řízení

Fakultní nemocnice Brno (FNB), Fakultní nemocnice v Motole (FNM) a Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze pořizovaly v letech 2014 až 2016 zdravotnický materiál velmi často bez zadávacího řízení, nezřídka na základě přímých objednávek. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Kontrola odhalila i netransparentní přijímaní bonusů od dodavatelů. Podle ministerstva zdravotnictví kontroloři nezjistili žádné problémy, o kterých by nevědělo a které by aktivně neřešilo.

"Prověřované nemocnice pořizovaly léčiva pomocí zadávacího řízení spíše minimálně, přestože jsou jakožto veřejní zadavatelé povinny tento postup využívat," uvedli kontroloři. Z porovnání cen pak vyplynulo, že nemocnice nakupovaly shodná léčiva a zdravotnické prostředky i za podstatně rozdílné ceny, a to i od stejných dodavatelů.

Podle kontroly v případě vzorku takzvaných centrových léků (dodávaných ve specializovaných centrech - pozn. red.) ÚVN využila zadávací řízení u 24 procent z těchto léčiv, FNM přibližně u 19 procent, a FNB tímto způsobem nepořídila dokonce žádné z léčiv. U vzorku protiinfekčních léků využila ÚVN zadávací řízení u 29 procent pořízených léčiv, FNB u 15 procent a FNM jen v pěti procentech případů. Podobné výsledky kontrola zjistila i v případě zdravotnického materiálu, který například FNB nakupovala zcela bez zadávacího řízení.

Nezanedbatelné cenové rozdíly u stejného zboží od stejného dodavatele pak podle kontrolorů ukazují, že existuje prostor pro snižování nákladů v hospodaření nemocnic.

Bonusy nezveřejňovaly

S nákupem léčiv a zdravotnického materiálu je spojeno také vyplácení bonusů nemocnicím od dodavatelů. NKÚ například zjistil, že FNB a FNM neuzavřely všechny smlouvy týkající se bonusů písemně. Uzavřené smlouvy týkající se bonusů pak fakultní nemocnice s odkazem na obchodní tajemství nezveřejňovaly v registru smluv.

Hodnota celkových bonusů za léčiva a zdravotnické prostředky se v kontrolovaných letech u prověřovaných nemocnic pohybovala kolem miliardy korun.

Ministerstvo v reakci uvedlo, že na jaře připravilo příkaz, který dal jasná pravidla zadávání veřejných zakázek a získávání bonusů a nakládání s nimi. Byly zavedeny přísné kontrolní mechanismy využívání výjimek ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

"Nemocnice tak nově ministerstvu hlásí a odůvodňují využití jednacího řízení bez uveřejnění, které umožňuje oslovit jen vybrané dodavatele, nebo takzvaného nahodilého nákupu pro akutní potřebu, který byl často, a kontrola NKÚ to ukazuje, nástrojem, jak se vyhnout zadání veřejné zakázky v otevřeném řízení," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám