Hlavní obsah

Nižší cena a nájemné v eurech, pražští radní schválili dohodu o Škodově paláci

– Praha

Rada hlavního města ve čtvrtek na mimořádném jednání jednomyslně schválila dohodu o úpravě nájmu Škodova paláce, v němž sídlí magistrátní úředníci. Město se s majitelem, kterým je společnost Copa retail, dohodlo, že namísto původních zhruba 4,4 miliardy zaplatí o více než 800 miliónů korun méně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Škodův palác v centru Prahy má být sídlem magistrátních úředníků do června 2028.

Článek

Praha na základě dohody nebude platit nájem v korunách, ale v eurech a pronájem, který byl podle smlouvy z roku 2006 na 20 let, se prodlouží do roku 2028. Smlouvu ještě musí stvrdit zastupitelé.

„Jsem rád, že jsme napravili to, co se našim předchůdcům v roce 2006 příliš nepovedlo, a podařilo se nám korigovat cenu za nájem," řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), který byl hlavním vyjednávačem města.

Město spoléhá na stabilní kurz

Město a firma se dohodly na zastropování inflační doložky na maximálně 3,5 procenta ročně. Praha se také vzdala opčního práva a prodloužila nájem o rok a půl, a to do června 2028 – původně měl nájem končit v roce 2026.

Podle Wolfa ústupky města nezpůsobí žádné komplikace a částky se prý nedotkne ani změna měny, v které nájem zaplatí.

„Česká národní banka uvedla, že bude držet nadále kurz 27 korun za euro, navíc jako město máme účet v eurech," řekl. ČNB ovšem počítá s intervencemi, které udrží tento kurz jen do roku 2017.

Soudy město prohrálo

Škodův palác si město pronajalo v roce 2006 v éře bývalého primátora Pavla Béma (ODS) a výše nájmu byla tehdy domluvena asi na 200 miliónů ročně.

Zda se jednalo o cenu v místě obvyklou, podle právníků, kteří město ve sporu s Copa retail zastupovali, nelze zjistit. V Praze neexistuje podle nich podobná realita a cenu tak nelze s jinou budovou porovnávat.

Město v minulosti podalo kvůli nájemnému dvě žaloby, u soudu ani v jednom případě neuspělo. Poté co Praha pře prohrála, právníci uvedli, že město podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Wolf nyní řekl, že se město všech soudních sporů vzdá.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha prohrála další soud o Škodův palác

Praha prohrála další soud o Škodův palác, a to odvolací. Ten zamítl nárok města vůči firmě Copa Retail na vrácení více než 618 miliónů korun s odůvodněním, že...

Výběr článků

Načítám