Hlavní obsah

Nikulin v Česku byl velkým bezpečnostním rizikem, řekl Pelikán

Přítomnost údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina v Česku znamenala z pohledu tajných služeb „velké bezpečnostní riziko”. Řekl to ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) v rozhovoru pro iRozhlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán

Článek

„Zdálo se, že je tu velký zájem na tom, aby to vydání do Spojených států bylo zmařeno,” řekl Pelikán. Více odmítl říci.

Ministr byl už několik týdnů rozhodnutý, že vydá Nikulina do země, která na něj vydala zatykač, tedy do USA. Čekal jen na splnění některých podmínek. "Jednak na rozhodnutí Ústavního soudu, jednak na rozhodnutí městského soudu o správní žalobě," uvedl Pelikán.

Ústavní soud Nikulinovu stížnost odmítl minulý týden, Pelikán poté rozhodl o vydání a hned v noci na pátek zatčený muž odcestoval. Ministr odmítl, že by vydání těsně před Velikonočními svátky bylo účelové. „Tak to prostě vyšlo.”

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Už dříve uvedl, že žádost USA o vydání Nikulina byla důvodnější než ta ruská. Dokonce uvedl, že má pochyby, zda čin, z něhož ho viní Rusko, není v českém právu už promlčen.

Česká policie zadržela Nikulina předloni v říjnu na základě amerického zatykače. Měl se dopustit útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Hrozí mu až 30 let vězení. O jeho vydání usilovalo také Rusko kvůli podezření z internetové krádeže.

Ruské ministerstvo zahraničí už proti vydání muže protestovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám