Hlavní obsah

Nikdo z nás by nekryl takového hajzla, zní o Bartákovi z České lékařské komory

Praha

Případem lékaře Jaroslava Bartáka, který je obviněn ze sedmi trestných činů v souvislosti se sexuálním napadáním svých asistentek, se již několik dnů zabývá Česká lékařská komora (ČLK). Předsedkyně revizní komise Jana Vedralová uvedla, že přestože považuje Bartáka za "lidskou zrůdu", ČLK s ním nemůže vést kárné řízení, neboť z medicínského hlediska nijak nepochybil.

Článek

"Komora nemůže proti němu vystoupit, protože na něj nebyla podána žádná stížnost," uvedla Vedralová. Připomněla, že komora se od jeho jednání distancovala.

V současnosti neznám žádného kolegu, který by kryl takového hajzla. Vždyť hází špínu na celý náš stav
Předsedkyně revizní komise ČLK Jana Vedralová

Bartákovy činy jsou podle Vedralové rázu kriminálního, se zdravotní péčí nemají spojitost, nedopustil se totiž pochybení v péči a nebyl ani hrubý na pacienty. Jezdil jako podnikatel po světě a najímal si asistentky, nebyly to ani cesty na lékařské kongresy. Podle komorových řádů se má lékař chovat eticky v medicíně a vůči pacientům.

"Jak dát do paragrafu, že je to lidská zrůda. Jeho konání nemělo s medicínou nic společného," poznamenala Vedralová.

Je to podle ní podobné jako stížnost, kterou minulý týden poslal komoře občan, ať něco udělá s tím, že jeho soused, lékař, vysázel u plotu túje a ty stíní na jeho pozemek. Stejně tak komora neřeší, když lékař způsobí například autonehodu nebo týrá manželku, připomněla Vedralová.

Hospitalizaci na Bulovce má za účelovou

Odmítla spekulace, že by snad Bartáka kryli lékaři ve Fakultní nemocnici Bulovka, kde byl hospitalizován od neděle poté, co se po výslechu na policii zhroutil.

"V současnosti neznám žádného kolegu, který by kryl takového hajzla. Vždyť hází špínu na celý náš stav," řekla Vedralová, která neskrývá názor, že Bartákův pobyt v nemocnici je účelový. Lékaři podle ní Bartáka zodpovědně vyšetřili a výsledky doloží ve zdravotnické dokumentaci. Bartáka v úterý po poledni z Bulovky propustili, policie jej poté převezla k dalšímu výslechu a chystá se na něj uvalit vazbu. [celá zpráva]

Podle mluvčího ČLK Michala Sojky bude muset Barták zřejmě vysvětlit své jednání před disciplinární komisí komory. Jeho případ podle něj hrubě poškozuje dobrou pověst celého lékařského stavu. "Naši právníci už věc řeší. Zjišťují, jaký postup zvolit, aby s ním mohlo být zahájeno disciplinární řízení," řekl Sojka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám