Hlavní obsah

Neznám, nechápu. Janoušek vypovídal na policii o razii v kauze Nagyová

Lobbista Roman Janoušek byl ve čtvrtek na policii podat vysvětlení v souvislosti s nedávnými domovními prohlídkami, které u něho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedl. Řekl to jeho advokát Vít Široký. Sám Janoušek výslech odmítl komentovat.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Roman Janoušek

Článek

"To, co mělo být opatřeno v rámci těch prohlídek, ty dokumenty, které měly odůvodňovat zahájení trestního stíhání, tak ty se při prohlídkách nenalezly," řekl advokát. Zdůraznil, že policie Janouška vyslechla pouze jako podezřelého, obviněn tedy nebyl.

Podle dřívějších informací médií se policie zajímá o napojení Janouška na zakázky státních a polostátních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta – například o projekty Povodí Vltavy.

"Týkalo se to zakázek, které jsou uvedeny v příkazech k domovním prohlídkám Okresního soudu v Ostravě, a týkalo se to výběrových řízení, která jsou tam vyjmenována," uvedl pouze obecně advokát. Deník MF Dnes přitom právě s odkazem na dokument ostravského soudu již dříve uvedl, že policie vyjmenovává pět předražených projektů v celkové hodnotě zhruba 150 miliónů korun, z nichž měl Janoušek údajně nestandardní odměny.

Policie v polovině června v rámci rozsáhlé akce, při níž provedla domovní prohlídky u Janouška či lobbisty Iva Rittiga, obvinila celkem osm lidí. Ve vazbě je nyní sedm z nich, mimo jiné někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli podezření ze zneužití Vojenského zpravodajství a případu údajného uplácení bývalých poslanců ODS.

Janoušek nechápe údajné vazby na zadržené

Vyšetřování ale začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Janouška, Tomáše Hrdličky, Rittiga a bývalého šéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

"Některé z těchto osob klient zná, s některými spolupracoval, některé nezná vůbec. Vyjádřil se také k tomu, že to spojení s osobami, proti kterým je vedeno vazebně trestní řízení, tak s těmi se nezná vůbec nebo se s nimi potkal při společenských příležitostech. Jinak vůbec nechápe to spojení," dodal advokát.

Policie v kauze Nagyové vyslýchala také člena dozorčí rady Čepra Jana Klecha. Jeho výslech ale podle advokáta Nagyové Eduarda Bruny nic zásadního nepřinesl. Naplánován byl i výslech šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, ten se však nakonec neuskutečnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám