Hlavní obsah

Nezastavujte policejním passatům, nabádají řidiče motorkáři

Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rychlé policejní vozy Volkswagen Passat nejsou dostatečně označené, a proto jim nezastavujte, nabádá řidiče Motocyklová asociace České republiky. Argumentuje tím, že řidiči si nemohou být jistí, zda zastavují skutečným policistům, nebo zločincům, kteří se za příslušníky policie vydávají. Podle mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka je to ale nabádání k dopravnímu přestupku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nové policejní passaty jsou schopné dostihnout i velmi rychle jedoucí limuzíny.

Článek

"Pokud policejní auta s radary (nové passaty) nebudou řádně označena, aby bylo jasně zřejmé, že se jedná o vozidla Policie ČR, budeme motoristy nabádat a vést, aby těmto vozům nezastavovali, a naopak hlásili jejich výskyt na linku 158. Už v minulosti se totiž ukázalo, že policie není schopna ochránit řidiče před falešnými policisty," sdělil prezident Motocyklové asociace České republiky Jaromír Šíd.

Kdo neuposlechne výzvy příslušníka policie k zastavení, dopouští se přestupku.
David Kubalák, mluvčí policejního prezidia

"Neoznačené vozidlo s modrým majáčkem, který je volně ke koupi, asociace neuznává za vozidlo zákona a odmítá občanskou poslušnost," uvedl Šíd.

Právě ve čtvrtek se přitom podařilo policistům ve spolupráci se strážníky znojemské městské policie dopadnout muže, který jezdil ve voze s policejní úpravou. [celá zpráva] Policejní uniformy používali při silničních kontrolách také například někteří členové takzvaného Berdychova gangu. Zastavovali v nich, přepadávali a unášeli podnikatele.

Policie: Kdo nezastaví, dopouští se přestupku

"Tím by nabádali řidiče, aby se dopouštěli dopravních přestupků. Pokud neuposlechnou výzvy policie, vystavují se postihu za protiprávní jednání," komentoval prohlášení Motocyklové asociace mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Světelná tabule s nápisem STOP, kterou jsou rychlé passaty vybaveny,  je podle něj v naprostém souladu se zákony ČR.

"Kdo neuposlechne výzvy příslušníka policie k zastavení, dopouští se přestupku," řekl Novinkám Kubalák s tím, že výzva je podle něj spíš snahou vzbudit pozornost.

Policejní passaty s radary v provozu. Zdroj: Stream.cz

Motorkářům se nelíbí ani použití rychlých passatů v Praze

Motocyklová asociace rovněž odmítla záměr policie stáhnout rychlé passaty z dálnic do Prahy a jejího okolí a nasadit je tam proti silničním pirátům. [celá zpráva]

"V případě, že Policie ČR bude zasahovat a nahánět řidiče ve vysokých rychlostech, které vedou skoro vždy k nehodě a tragédii, naše asociace ustoupí od dohody s Policií ČR o vzájemné spolupráci ve zlepšení naší dopravy a přistoupíme k protestům," varoval Šíd.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie loni nakoupila 16 rychlých passatů. Zatím stíhají piráty silnic na dálnicích. Jde o silné vozy, jež jsou schopné dostihnout i velmi rychle jedoucí limuzíny, které by běžné policejní vozy nedostihly. Passaty jsou vybaveny záznamovým zařízením, které za jízdy dokumentuje přestupky řidičů.

Proti neukázněným řidičům chce policie od jara využívat i 70 nových motocyklů značky Yamaha s radarem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky 

Anketa

Souhlasíte s výzvou, aby řidiči nezastavovali policejním passatům?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19401 čtenářů.

Policejní VW Passat R36

Motor: zážehový šestiválec

Objem válců: 3597 cm3

Max. výkon: 220 kW

Max točivý moment: 350 Nm

Max. rychlost: 250 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 5,6 s

Pohon: 4x4

Kombinovaná spotřeba: 10,5 l

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám